Сподели новината.

И тази година овцевъдите не успяха да отвоюват промени в законодателството, които да им позволят да организират собствени пунктове за клане на агнетата, което би ги освободило от диктата на прекупвачите.  За килограм живо тегло фермерите не получават повече от 4,50-4,80 лева за агне и то само за отбрана част от животните, които търговците си харесат. Така Бойко Синапов от сдружението „Обединени български животновъди“ описва състоянието на пазара на агнета преди Великден и Гергьовден.

Въпреки че овцевъдите настояват за поне 5 лева цена за живо тегло, изкупвачите налагат дъмпингови оферти. И макар че очакванията за Гергьовден са, че месото леко ще поскъпне спрямо Великден, на този етап пазарът остава доста свит, а фермерите не могат да пласират животните си.

Изключение правят овцевъдите около големите градове, които заради популярността на директните продажби от фермите могат да получат реална цена за труда си. Цената на заклано агне от фермата варира между 7 и 12 лева и се определя от качеството на пашата в региона.

Клиентите от Западна България пък отдавна прескачат границата със Сърбия или Македония, за да се снабдят с крехко агнешко месо, яйца или други продукти – и то на цени, доста по-ниски от родните. От тази година обаче българските ветеринари са се активизирали и проверяват багажа на преминаващите коли, защото подобен внос е забранен, предупредиха от митниците.

В седмицата преди Великден цените на дребно по магазини и търговски вериги варират между 14 и 16 лева. При марж от 4,50 на едро до 15 лева на дребно е ясно, че печалбата не може да остане у производителя, което продължава да пречи за нормалното развитие на животновъдството.

В същото време търговските вериги рядко продават българско агнешко месо, защото липсват стопани, които да осигуряват необходимите количества. А такива няма, защото нормативната уредба не им позволява да се обединят и да разполагат със собствени пунктове за клане.

И за да сте сигурни, че купеното от вас агнешко месо за празниците не е  румънско или арабско, задължително трябва да проверите печата, удостоверяващ произхода на покупката, съветват експерти.
SINOR.bg