сряда, май 15, 2024

Изграждат три нови небостъргачи в Бургас

Date:

Сподели новината.

Бургаската строително-инвестиционна компания “Триа инвест”вече  започна изграждането на мащабен мултифункционален комплекс в града. Проектът Central park ще бъде разположен на площ от 35 дка и ще включва три жилищни и три офис сгради, конгресен център, зелени площи, включително и ботаническа градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, ресторанти и площад с фонтан – водно огледало. Общата инвестиция в проекта, който ще се реализира през дъщерната компания “Сентрал парк Бургас”, ще е 60 млн. евро.

Мащабен проект

Комплексът ще бъде разположен в кв. “Славейков”, до парк “Изгрев” и в близост до мол “Галерия”. Предвидената разгъната застроена площ е 200 хил. кв.м, от които 150 хил. кв.м ще бъдат жилищни и бизнес сгради. Отделно от това инвеститорът ще изгради две подземни нива с паркоместа от по 25 хил. кв.м.

Плановете на инвеститора са проектът да бъде завършен в рамките на три години. Трите жилищни сгради ще разполагат с общо 690 апартамента, като едната от тях е предназначена за хотел. Тя ще е висока 85 метра. Другите две ще бъдат съответно с 16 и 18 жилищни етажа, като от интернет страницата на “Триа инвест” се вижда, че апартаментите в тях вече са обявени за продажба, а цените варират в диапазона 680-905 евро за кв.м, с включени към имотите паркоместа.Сградите ще са с височина 82 и 90 метра, което им създава профили на небостъргачи. за сравнение, хотел България е 75 метра, а хотел Мираж  78 метра. Новият небостъргач в комплекс Меден рудник е 95 метра.

Бъдещите три бизнес сгради пък ще предложат на пазара 51 000 кв.м офис площи с капацитет до 5000 работни места. През последните години Бургас се превръща в атрактивна дестинация за бързо развиващите се компании от ИТ и аутсорсинг секторите, чиято експанзия е свързана и с търсенето на достатъчно големи качествени офис площи. Явно в тази посока търсят възможности и от “Триа инвест”.

“При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години”, посочва адв. Мартин Богдев, който е представител на инвеститора.

Бургаският Central parк ще разполага и с до 1555 паркоместа, като 500 от тях ще бъдат прилежащи към бизнес сградите, 690 са предвидени за апартаментите в жилищните сгради, а 360 ще бъдат за обществено ползване.

Инвеститорите съобщават още, че идеята е комплексът да е изключително “зелен” – освен предвидените над 7000 кв.м зелени площи плановете включват инсталиране на 7000 кв.м соларни панели, с които да се захранват общите части на сградите и алейното осветление. Част от енергията ще бъде използвана и за поддръжката на ботаническата градина, която ще бъде изградена в комплекса. Предвидена е и система за събиране и пречистване на дъждовна вода, която ще позволява използването й за битови нужди. “Идеята и концепцията при проектирането е “обличането” на сградите в зелена и природосъобразнa среда”, обяснява арх. Димитър Шаренков, чийто екип е работил по проекта.

За инвеститорите

Собствеността в инвеститора “Триа инвест” е разделена поравно между Здравко Станчев и Янко Кесаровски. Групата им, в която влизат и още няколко дружества, стои и зад проекти като едноименния търговско-административен център “Триа”, 18-етажната сграда Sea Garden Panorama на входа на Морската градина в Бургас и медицинския център “Св. Николай Чудотворец” в града. Консолидираните приходи на групата, в която влизат още няколко дружества, за 2016 г. са 15.6 млн. лв. при 10.3 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат за последната година е отрицателен – загуба от 592 хил. лв., при печалба от 68 хил. лв. за 2015 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...