четвъртък, май 2, 2024

Хлебозаводът в Бургас е пред фалит

Date:

Сподели новината.

„Хляб и хлебни изделия“ ЕООД сериозно закъса с парите. На карта е поставено бъдещето на фирмата. Изготвена е оздравителна програма за реорганизация на производството на хляб и закуски, както и оптимизация на персонала на общинската фирма. Това обаче изисква финансови средства. Нужни са 400 000 лв. Управителят на дружеството Красимир Колев е изпратил писмо до ОбС с искане за отпускане на тази сума, с която да се обезпечат неотложни плащания и да се изпълни самата оздравителна програма.

Липса на оборотни средства; задлъжнялост на дружеството към доставчици в размер на над 1 млн.лв.; дейности, работещи на загуба, като за 2016г. и 2017г. дружеството не е реализирало приход от 1 млн. лв.годишно, поради прекратяване договорите с училищата; извършени неефективни структурни промени по отношение на персонала. Това са части от реалната картина за състоянието на общинската фирма „Хляб и хлебни изделия“, „нарисувана“ от избрания на 28.11.2017 год. управител. В писмото до ОбС той изразява сериозното си безпокойство не само бъдещата дейност, но и за съществуването на фирмата.

Оказва се, че машините за производството на хляб са от 1968г. и са изключително енергоемки, изискват големи разходи за поддръжка и ремонт и водят до повишаване себестойността на произведената продукция. Другият проблем, е че поради намален пазарен дял, машините не се натоварват и не работят на пълен капацитет.

Колев припомня, че се обслужват и три кредита към банки, от които едната е КТБ. Към нея дружеството е извършило прихващане на своите задължения със вземане, придобито с договор за цесия с физическо лице. Към настоящия момент КТБ води съдебни дела с дружеството за оспорване на прихващането. На първа инстанция решението на СГС не е в полза на „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, но са предприети действия за обжалване на взетото решение. При благоприятен резултат в полза на дружеството, учредената ипотека на имотите ще бъде заличена.

На фона на тези обстоятелства всички конкуренти в хлебопроизводството на пазара инвестират в нови машини и оборудване за подобряване ефективността на своята дейност, което им дава значително предимство за достигане на по-голям пазарен дял и съответно до по-големи финансови резултати.

При предвидената реорганизация преките разходи в хлебопроизводството ще бъдат намалени с 63 хил.лв. месечно, категоричен е в изчисленията Колев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....