сряда, май 8, 2024

Бургас: Кметът кани 6 800 бургазлии на обща снимка пред Общината

Date:

Сподели новината.

Кметът на Бургас Димитър Николов кани 6 798 бургазлии на обща снимка пред Общината. Толкова са имениците, които празнуват заедно с града на Никулден, показва статистиката на ТЗ “ГРАО”. Цели 3 211 от тях носят името Николай, а 1 386 се наричат Никола. Николините в общината пък са 640 на брой. Добре дошли за снимка са и имениците от целия Бургаски регион, а те са 12 756 на брой.

По традиция, самият кадър ще бъде запечатан в 13:30 часа на пл. “Атанас Сиреков”. Имениците ще получат специална значка, а през следващите седмици ще имат възможността да си вземат и копие от снимката от коледната къщичка на общинското социално предприятие “Морски знаци” на площад “Св. Св. Кирил и Методий”. Копие ще бъде изпратено за съхранение и в Държавен архив – Бургас, където ще бъде запазена за идните поколения.

Подобна снимка имениците ще си направят за пети път. Традицията бе инициирана през 2013-а година от кмета Димитър Николов. Оттогава до сега десетки жители на града са се включили в заснемането. С всяка изминала година участниците в златния кадър стават все повече, макар и далеч от внушителните 6 000 души.

Николай е на четвърто място по разпространение в Бургаско след имената: Георги, Димитър и Иван. Цели 26 бебчета в региона и 12 в града са получили това име през последната една година. И макар да запазва мястото в челната десетка по разпространение в цялата страна, името Николай започва да отстъпва пред съкратеното Никола, което придобива все по-голяма популярност сред родителите. все по-често използван е и женският вариант – Никол, вместо Николина, Нина и др.   

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....