неделя, май 5, 2024

Бургаската икономика и промишленост сменят своя профил

Date:

Сподели новината.

Бургас е един от градовете, който се смята за незасегнат от тежката икономическа и демографска криза, обхванала цялата страна. В голяма част от другите по-големи селища населението намалява с болезнени темпове, което води до тежки последствия на всяко едно ниво. Проблемът се задълбочава с всяка една година, а на този етап нито едно правителство не е намерило вярното решение за неговото преодоляване. 
Самият икономически профил на морския град обаче в последните години сменя своята същност. През 1989 година градът беше определено с развита промишленост на всяко едно ниво. Тогава централизираното управление на държавата беше решило, че Бургас трябва да бъде град на работниците. С тази цел бяха построени много фабрики и заводи, което погълнаха огромен обем работна ръка. Това стана за сметка на обезлюдяването на селата в Странджа. Всъщност, когато говорим за тези процеси, е коректно да кажем, че те са започнали през 60-те години на миналия век. В резултат на индустриализацията градът привлече много хора. Построиха се нови квартали и Бургас се разрасна с много бързи темпове. Самите предприятия тогава бяха многобройни. Флагманът беше гигантът „Нефтохим“, който осигуряваше работа на над 15 хиляди души. Заводи като „Камбана”, „Гочо Иванов” , „Георги Димитров”, „Драгни Недев”, „Славянка”, „Яна Лъскова”  , „Илия Бояджив”, „Спартак”  даваха допълнителен колорит на промишления профил на града. Отделно тук бяха и „Бургаско пиво”, „Винпром” , „Родопа” , „Победа” и други знакови предприятия. „Океански риболов” пък беше международна компания с огромен флот и позиции. Това обаче беше тогава. Постепенно този профил започна да се променя. Факторите за това са много. На първо място беше хищническата приватизация, която отнесе и заличи голяма част от гореизброените фирми. От тях с днешна дата не съществува почти нищо. „Лукойл- Нефтохим” продължава да работи, както и още няколко оцелели предприятия. Цялата северна промишлена зона обаче вече на практика я няма. Южната също. Няма нужда да припомняме поотделно съдбата на самите заводи и фабрики. Сега на тяхно място има или свободни терени, или молове и складови площи.
За 28 години икономическият профил на града се промени драстично. В момента на територията на общината има три нови обособени икономически зони. Първата е Индустриално-логистичният парк, който бе създаден през 2011 година. Той бе последван от този в Българово, а от скоро бе даден терен и за такъв в Равнец. Там обаче няма производствени мощности, а в повечето случаи инвестициите са в ремонтни цехове, сервизи и складови площи. В тази посока се изграждат нови и нови логистични бази и в други зони на града. Бавно, но сигурно промишленият профил на Бургас изчезва. Градът се превръща в нещо като гара-разпределителна на големите потоци от стоки и хора, които преминават през него, особено през летния сезон. Бургас е заобиколен от курорти. На север са градове като Несебър, Поморие и Обзор. Слънчев бряг пък е съвсем отделен случай, но със структуроопределяща функция за цялата икономика в региона. Голяма част от търговските фирми, складовете, транспортните компании разчитат именно на летния сезон в курорта, за да вържат годишните баланси. Постепенно в областния център се изградиха складови бази, автоцентрове, разпределителни пунктове, както и много търговски центрове. В града се инвестира много сериозно в развлекателен бизнес, който включва заведения и атракции. На този етап една много знакова концесия все още не може да заработи. Става въпрос за Океанариума, който трябваше да отвори врати през 2018 година. За съжаление там не е направена дори първа копка. Иначе по проект трябваше да бъдат инвестирани над 50 милиона евро и да се разкрият 200 нови постоянни работни места. Бе планирано атракцията да привлича огромен брой посетители и да генерира поток от туристи през активния сезон. Концесионерите от компанията „Мостовик” дори внесоха първоначалната такса от 660 хиляди лева, но всичко приключи до там. Оказа се, че Олимпиадата в Сочи през 2014 година и изсмукала финансовите ресурси на фирмата, който бе обявена в несъстоятелност. Най-странното е, че тя фалира не заради загуби и дългове, а заради неразплатени суми от страна на клиенти и контрагенти в размер на 10 милиарда долара. Така бъдещето на Океанариума е твърде неясно.
Изграждането на нови логистични бази обаче продължава и тенденцията е този процеси да се задълбочи. Реално Бургас се оформя като център на преразпределение на ресурси от всякакъв профил, но вече за нуждите на туристическия бизнес. В последните години туризмът вече генерира около 15 процента от брутния вътрешен продукт на държавата. Ако към това се добавят и съпътстващите бизнеси, вече става въпрос за 22-24 процента от общия икономически продукт на страната. Това оформя постепенно и икономическия облик на града. Самият Бургас също започна да привлича туристи, което допълнително натежава процесите в новата посока. Със сигурност морският град повече няма да бъде промишлен център, но това не намалява неговата стойност като икономически субект. В последните години градове като Пловдив, Стара Загора, дори и Ямбол привлякоха значителни инвестиции в нови мощности.
В Бургас се планира все пак подобна инвазия, но в обособените зони край града. На този етап там няма значителни инвестиции, но надеждите са, че това рано или късно ще стане. Наличието на голямо летище, на пристанище с държавни и частни терминали, както и на бързи транспортни връзки е сериозна предпоставка за бъдещи икономически проекти с висока стойност. От скоро се говори и за създаване на високотехнологичен хъб на територията на общината. Това ще бъде част от новите процеси на преструктуриране на икономическото пространство и в световен мащаб, които не могат да подминат вече и нашата страна. Създаване на подобен хъб би имало много голямо значение за бъдещето на града. Това обаче на този етап остава само проект.
Каква е ролята тук на друг важен отрасъл като селското стопанство. В последните години зърнодобивът се развива с пълна сила. Тук има няколко много сериозни играчи като лидерът е фирма „Севан”. Изграждат се постоянно нови складови бази, инвестира си в нова техника и това е част от новия икономически профил на цялата област.
 Нови  технически култури са слънчогледът и в последно време кориандърът. Зеленчукопроизводството е добре развито и задоволява нуждите на местното население, консервните предприятия и големия брой туристи. Лозарството и овощарството са добре развити, особено в районите Бургас, Карнобат, Поморие и Сунгурларе. Животновъдството играе важна роля в стопанството на областта. Добре развити са птицевъдството – в районите на Айтос и Поморие; овцевъдството – основно съсредоточено в общините Карнобат, Руен, Средец и Сунгурларе; говедовъдството – в района на Карнобат. На територията на областта има и две биволоферми – в с. Екзарх Антимово и с.  Веселие. Като брой животни фермата във Веселие е водеща в страната.
През последните месеци се заговори, че градът ще се превърне и в меката на аутсорсинга. Засега тук работи само една подобна компания, „Съдърланд“, която често изпада в колапс за търсене на подготвени езикови кадри. Заради смяната на профила на икономиката Общинският съвет реши общината да финансира стипендианти в двата университета бъдещи it-специалисти.
През юни Бургас за втора поредна година бе отличен със специална награда за най-динамично развиващ се технологичен град на годината. Наградата бе присъдена от  Българската аутсорсинг асоциация.

Целият екип на Общината работи всеотдайно за вас. Изградихме обществен съвет за развитие на ИТ и аутсорсинг индустрията, чиято основна задача е да предоставя необходимата информация и да подпомага потенциалните инвеститори, включително и при осигуряване на квалифицирани кадри. Бургас предлага всички необходими условия за развитието на индустрията – човешки ресурс, офис площи, добра локация, развита инфраструктура и администрация, която работи рамо до рамо с бизнеса и университетите”, каза кметът Димитър Николов пред участниците в церемонията по награждаване – мениджъри от компании с мултимилионни годишни обороти.
Видно е, че икономическите процеси в последните години формират един нов облик не само на Бургас, но и на цялата област, като водещи и занапред ще бъдат развитието на туризма и селското стопанство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....