сряда, май 8, 2024

В Бургас вече няма безработица

Date:

Сподели новината.

Бургас се смята за един от най-проспериращите градове в страната. Той обаче не остана незасегнат от световната криза, която избухна през 2008 година, и която засегна сериозно и България. До средата на същата година в целия регион вреше и кипеше най – вече благодарение на интензивното строителство и съпътстващите бизнеси. Сривът след това доведе до тежка негативна спирала. Десетки хиляди хора в региона останаха без работа, а много фирми директно фалираха. 2009 година беше една от най-тежките. Тогава безработицата в Бургас растеше с много сериозни темпове и надмина 10 процента. Нива, които бяха непознати от 1999 година. След това започна бавното възстановяване, за да се стигне до сегашните показатели. По последни официални данни през месец август безработицата в града е паднала под процента.Това е ниво, което според експертите означава, че безрабоцита реално няма.
През лятото дори имаше и сериозен недостиг на работна ръка на няколко позиции. Търсеха се бармани, сервитьори, масажисти, аниматори, готвачи, шофьори и спасители. Предприемачите в туризма бяха принудени да вдигнат заплати с по 25-30 ппроцента, а в
някои позиции и до 50 процента спрямо миналата година. Наложи се дори и внос на работници от Украйна и Молдова, но и това не реши проблемите с голямото търсене и малкото предлагане на работна ръка. И докато летният дефицит може да бъде обяснен с голямата сезонна заетост и разкрива на много временни работни места, то вече има и сериозен наплив и търсене на работещи и през есенните и зимните месеци.
В последните години в Бургас икономическите процеси доведоха до разкриване на нови работни места и до сериозно оживление в определени сектори. В последните три години строителството отново набира висока скорост, като в момента освен инвестиции в жилищни сгради, има и много средства, които се влагат по капиталови програми, нови спортни обекти, както и ремонтни дейности. За тази години само на територията на Бургас ще се завъртят около 300 милиона лева само в този бранш. Това доведе до генериране на много нови позициии и разкриване на работни места. Логично, паралелно с развитието на строителството, оживление има и в съпъстващите сектори, като производство на цимент, търговия с материали, бетон, стомана, ел.инсталации, транспорт и др.
Сериозен подем се забелязва и в работата на пристанищата на територията на града. Частните портове на Кирил Домусчиев и Цветелина Бориславова постоянно качват своите обороти, като в същото време продължвата и инвестициите в ново оборудване, изграждане на прилежаща инфраструктура и складови и логистични бази.
В града има и една постоянно търсене на шофьори, доставчици, бармани, готвачи и общи работници. При някои от професиите заплатите достигат вече и до нива от 1200-1400 лева. Това важи най-вече за шофьори и доставчици, които обаче имат и по – тежки ангажименти, като заетост и плътност на работния процес.
Все още Бургас изостава обаче от предлагането на позиции с по-висока квалификации.Заплатите в IT сектора изостават значително от тази в столицата.В София заплащането тръгва от 1500 лева стартово и достига до 5000 лева за по-високите експертни нива, в зависимост и от позициите в управлението. В някои компании управителите и висшия персонал получават до 10 хиляди лева месечни възнаграждания. В Бургас това са немислими нива. Обикновено за работа в подобни офиси стартовото заплащане тръгва от 600-700 лева и достига тавани до 1500 лева, в много редки случаи до 2000 лева месечно. Това води и до изтичане на човешки ресурс към столицата, както и в посока чужбина. Една кратка справка показва, че в момента в Лондон се търсят ай ти експерти с добър английски език, чието заплащане стартира от 3500 паунда.В САЩ пък годишната заплата на този тип специалисти тръгва от 65 хиляди долара на година.
Добрата локация на града е предпоставка за развитие на технологичния сектор и е цяла загадка защо в тази посока няма реални стъпки. Все пак в последните една -две години общинското ръководство прави опити за привличане на инвестиции и компании в сектора.
Самият IT сектор вече генерира около 15 процента от БВП на страната. Това го поставя на едно от водещите места в сравнение с останалите отрасли. За сравнение – преди 10 години той е формирал 5,4 процента от икономическия продукт на България. Именно заради неговите динамични темпове на развитие е необходимо и в Бургас да бъде направено необходимото за изграждане на технологични хъбове и инвестиции в нови дигитални и информационни технологии.

 

Изграждащите се нови индустриелни зони би трябвало да предложат повече опции и в разкриването на нови производствени мощности и привличане на инвеститори. Това би ликвидирало безработицата в целия регион. Защото, дакота в Бургас хора без работа почти няма, то в градове като Средец, Малко Търново и Айтос проблемите са сериозни. Там заради икономическите тенденции се наблюдава миграция или към Бургас и столицата или директно към Терминал 2.

Все пак оптимизмът в областния център се завръща с все по-ниските нива на безработица. Бизнесът в града бележи постоянен ръст, заетостта се увеличава. Всичко това в комбинация с отличното управление на общината и реализирането на големи европроекти, както и привличане на държавен ресурс гарантира устойчив темп
и за следващите години. Не е случаен и факта, че Бургас е едно от малкото населени места, които все още не са засегнати от тежката демографска криза, която е обхванала цялата страна.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....