петък, май 17, 2024

Владимир Малинов уговаря САЩ за одобрение на Вертикалния газов коридор

Date:

Сподели новината.

Служебният енергиен министър Владимир Малинов на среща с помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят е обсъдил реализацията на Вертикалния коридор – инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

Малинов е защитил това трасе, като ключ за енергийната сигурност не само в Югоизточна Европа, а и за Украйна и Молдова. В прессъобщението от българското енергийно ведомство заявяват, че това е обща позиция на Малинов и Паят.

Срещата се е провела в литовската столица Вилнюс в рамките на среща на върха на инициативата “Три морета”. Във Вилнюс бе и държавният глава Румен Радев.

Помощник-държавният секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят е изразил задоволство от избора на професионалист, с който е работил, в сферата на енергетиката за служебен министър. Припомняме, че Владимир Малинов е дългогодишен директор на “Булгартрансгаз” – държавната компания, която реализира както изграждането на Вертикалния коридор, така и “Турски/Балкански поток”, а има и роля за сключването на договора с “Боташ”. Последните два проекта са спорни.

Джефри Паят е заявил още, че ще разчита на задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички области на сектора, включително ядрената енергетика, водорода и природния газ.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Кирил Петков катастрофира тежко, има пострадали

Първа снимка от тежкия пътен инцидент с Кирил Петков. ...

Жестока трагедия с камион край Плевен!

63-годишен водач на товарен автомобил „Рено“, с прикачено ремарке,...

Важна новина за скок на цената на тока от 1 юли у нас

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от...

Заради липсата на кадри: Германия губи милиарди

В анализ на Института на германската икономика се казва,...