четвъртък, май 9, 2024

Испания спусна от въздуха 26 тона помощи в Газа

Date:

Сподели новината.

Испански военни самолети хвърлиха 26 тона хуманитарна помощ на палестинците в обсадената ивица Газа в сряда и Мадрид призова Израел да отвори сухопътните гранични пунктове, за да предотврати глада, съобщи испанското външно министерство, предава Ройтерс.

Операцията, проведена в координация с Йордания и съфинансирана от Европейския съюз, достави повече от 11 000 хранителни дажби, за да облекчи “катастрофалните нива на хранителна несигурност”, пред които са изправени до 1,1 милиона души в Газа, се казва в изявление на министерството .

“Испания настоява за отварянето на сухопътните пропускателни пунктове като задължителна мярка за избягване на ситуация на глад”, добави той.

Други западни страни, включително Съединените щати, Франция и Германия, също прибягнаха до въздушни доставки с парашути, за да осигурят помощ за облекчаване на хуманитарната криза в Газа след близо шест месеца война между израелските сили и бойците на Хамас.

Хуманитарните агенции казват, че доставките в Газа, голяма част от която е била разрушена от израелските бомбардировки, са били задържани от бюрократични пречки и несигурност от началото на войната на 7 октомври 2023 г.

Миналата седмица в доклад, подкрепен от ООН, се казва, че възникването на глад в анклава е неизбежно. Гладът ще настъпи до май в северната част на Газа и може да се разпространи в анклава до юли.

Испанското външно министерство също потвърди ангажимента си да подкрепя UNRWA, хуманитарната агенция на ООН за палестинците, и да продължи да съществува.

През януари основните донори на UNRWA, включително САЩ и Германия, спряха финансирането след твърдения, че около 12 от десетките хиляди палестински служители са заподозрени в участие в атаките срещу Израел от Хамас, които предизвикаха войната.

Израел твърди, че не поставя ограничение върху количеството хуманитарна помощ, влизаща в Газа, и обвинява за проблемите при достигането й до цивилни там агенциите на ООН, които според него са неефективни.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна ситуация в Горна Оряховица, МВР активира Жандармерия и спецполицаи

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Видин скърби!

Почина актьорът и дългогодишен директор на видинския драматичен театър Петко Петков,...

Тираджия счупи рекорда у нас! Шофира с 4,25 промила

Задържаха 42-годишен мъж за шофиране след употреба на голямо...

Майка от Стамболийски загуби завинаги 16 г. си син и после я сполетя нещо ужасно

Кадри от охранителни камери в Стамболийски показват кола, движеща...