четвъртък, май 9, 2024

Конгресът на САЩ пуска пакет от разходи за 1,1 трилиона долара, за да предотврати шътдаун

Date:

Сподели новината.

След дни на забавяне лидерите на Конгреса на САЩ разкриха мярка за двупартийни разходи в размер на 1,1 трилиона долара за отбрана, вътрешна сигурност и други програми рано в четвъртък, давайки на законодателите по-малко от два дни, за да предотвратят частично затваряне на правителството, предава “Ройтерс”.

Контролираната от републиканците Камара на представителите ще гласува пакетът в петък, оставяйки на Сената с мнозинство от демократите само часове, за да приеме пакета от шест законопроекта, който покрива около две трети от 1,66 трилиона долара  държавни разходи за фискалната година, която започна на 1 октомври.

“Тези последни шест законопроекта представляват двупартиен и двукамарен компромис”, казаха в изявление двамата главни преговарящи в Сената – Пати Мъри, демократ, и Сюзън Колинс, републиканец.

“Те ще инвестират в американския народ, ще изградят по-силна икономика, ще помогнат за безопасността на нашите общности и ще укрепят нашата национална сигурност и глобално лидерство.”

Бюджетната служба на Конгреса предупреди, че дефицитите и дългът на САЩ ще нараснат значително през следващите 30 години, прогнозирайки, че държавният дълг на нацията от 34,5 трилиона долара, който в момента представлява около 99% от БВП, може да нарасне и да се покачи до 166% от БВП до 2054 г.

Лидерът на мнозинството в Сената на Демократическата партия Чък Шумър каза, че се “надява”, че Конгресът може да предотврати затварянето, ако демократите и републиканците в неговата камара работят заедно.

Компресираният график повиши риска от поне кратко частично спиране след крайния срок в петък в полунощ, освен ако Шумър не постигне споразумение с републиканците в Сената за ускоряване на законопроекта.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън похвали това, което той нарече поредица от победи за републиканците, от по-високи разходи за отбрана и сигурност на границите на САЩ до прекъсване на финансирането от САЩ за основната агенция на ООН за подпомагане, която предоставя хуманитарна помощ на палестинците в Газа .

“Това законодателство за бюджетни кредити за 24 финансова година е сериозен ангажимент за укрепване на нашата национална отбрана чрез придвижване на Пентагона към фокусиране върху неговата основна мисия”, каза Джонсън в изявление, публикувано заедно с текста на законодателството.

Демократите казаха, че са блокирали някои републикански съкращения и политически мерки и рекламираха средства, насочени към намаляване на разходите за грижи за деца, подкрепа на малкия бизнес и борба с потока на опиоида фентанил.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна ситуация в Горна Оряховица, МВР активира Жандармерия и спецполицаи

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Видин скърби!

Почина актьорът и дългогодишен директор на видинския драматичен театър Петко Петков,...

Тираджия счупи рекорда у нас! Шофира с 4,25 промила

Задържаха 42-годишен мъж за шофиране след употреба на голямо...

Майка от Стамболийски загуби завинаги 16 г. си син и после я сполетя нещо ужасно

Кадри от охранителни камери в Стамболийски показват кола, движеща...