четвъртък, май 2, 2024

Ремонтират прохода „Петрохан” с над 12 млн. лв.

Date:

Сподели новината.

 
Започна ремонтът на пътя между Бучин проход – Берковица като основно ще се рехабилитира участъкът от прохода „Петрохан“ на територията на Софийска област.
Цялото трасе е 20.8 км и се обновява по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В рехабилитацията му се инвестират 12.667 млн. лв. като националното съфинансиране е 1.9 млн. лв., съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. По оперативната програма ще бъдат обновени общо 43 км от прохода.
Целият ремонт се очаква да завърши през следващите 15 месеца като скоро ще започнат и рехабилитацията на Лот 2, в който са още 22.2 км от път-81 Костинброд – Бучин проход. Строително-монтажните дейности на лот 3 ще бъдат изпълнени от Обединение „Интер Пътища – 99“ ДЗЗД, в което участват: „Интерпром“ ЕООД и „Автомагистрали Хемус“АД.
По време на ремонта Петроханският проход остава затворен за тежкотоварния трафик. Движението на леките коли няма да се спира, а ще се прехвърля в платното, в което не се извършат строителни работи.
Пътят II-81 София – Петрохан – Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.
Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов посочи, че през есенно-зимния сезон ще се използва всеки подходящ ден за извършването на дейности, които не са свързани с асфалтовата настилка. Полагането на новия асфалт ще започне през пролетта.
С реализирането на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътната отсечка и се повиши безопасността при пътуване. По проекта ще бъдат ремонтирани две кръстовища – за с. Манастирище и за с. Бракьовци, както и мостовото съоръжение при 49-ти км. С рехабилитацията на пътя ще се осигури по-лесен достъп на жителите на село Гинци и село Бракьовци до общинския център Годеч.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...