неделя, май 19, 2024

ЕС се готви да премине към “режим на военна икономика”

Date:

Сподели новината.

Европейската комисия предлага начини Европейският съюз да стимулира своята оръжейна индустрия, за да може да премине към “режим на военна икономика” в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава “Ройтерс”.

Eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще изложи предложения за насърчаване на страните от ЕС да извършват повече съвместни покупки на оръжия от европейски компании и за подпомагане на такива фирми да увеличат производствения си капацитет.

“Трябва да променим парадигмата и да преминем към режим на военна икономика. Това означава и че европейската отбранителна индустрия трябва да поеме повече рискове с нашата подкрепа”, заяви Бретон, бивш главен изпълнителен директор на френска технологична компания.

Той отбеляза и че възможността за още един президентски мандат в САЩ за Доналд Тръмп – който постави под въпрос ангажиментите на Вашингтон към НАТО – означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити.

“В настоящия геополитически контекст Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от резултата от изборите на нашите съюзници на всеки четири години”, настоя Бретон.

Войната на Русия в Украйна принуди много европейски страни да увеличат разходите за отбрана.

Представители на ЕС обаче твърдят, че чисто националните усилия са по-малко ефективни и искат органите на ЕС да играят по-голяма роля в политиката в областта на отбранителната индустрия.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тираджия лети като обезумял в село край Враца! Помете къща, дървета и стълбове

Тир е съборил пътен знак за пешеходна пътека, 3...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...

Бургас потъна в скръб! Тежък удар за града

Д-р Красен Генев от Бургас, специалист вътрешни болести, е...

Трагедия в Черно море, кораб потъна!

Трима души са обявени за изчезнали, след като кораб,...