неделя, май 19, 2024

За първи път проверяват ТЕЦ-овете, които осигуряват „студен резерв”

Date:

Сподели новината.

 
Експерти от Министерството на енергетиката и „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) започват проверки на електроцентралите, които осигуряват „студен резерв” за предстоящия зимния сезон. Това съобщават от ресорното ведомство.
В периода от 1 до 10 ноември на място ще бъде проверена готовността на енергийните предприятия, които имат сключен договор с ЕСО за предоставяне на разполагаема електрическа мощност.
Допълнително ще се извършат проверки и за спазване изискванията на наредбата за резерви от горива на централите, които работят с основно гориво въглища. Съгласно Закона за енергетиката топлоелектрическите централи са длъжни да поддържат резерви от горива в количество, което да гарантира надеждно и продължително производство на електроенергия.
През юли ЕСО обяви резултатите от проведените търгове за разпределението на студения резерв за периода от 1 август 2017 г. до 31 юли 2018 г. Тогава стана ясно, че седем централи, разпределени в три Лота, ще осигуряват студения резерв за този период – ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица Изток 2”.
На 2 ноември министърът на енергетиката Теменужка Петкова лично ще провери готовността за осигуряване на „студен резерв“ в „Ей и Ес-3С Марица Изток I” ЕАД и в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД.
Енергийното министерство за първи път прави подобна проверка на електроцентралите за зимата. Тя е провокирана от кризисната ситуация в първите дни на 2017 г., когато рязкото застудяване повиши потреблението на електроенергия в целия регион. Тогава в пър

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...