вторник, април 30, 2024

Българска компания изгради наземна система за сателитна навигация

Date:

Сподели новината.

Българската компания 1Yocto изгради наземна система за прецизна сателитна навигация в реално време, включваща 42 станции на територията на страната. Те ще подобрят точността на всички глобални навигационни системи GPS, GLONASS, GALILEO, използвани на територията на България. 

1Yocto осигурява прецизно позициониране и навигация чрез използване на мобилно устройство, което получава корекции в координатите си в реално време от базова станция на компанията. Допълнителното прецизиране на географски координати е изключително важно в областта на геодезията, строителството, добива на полезни изкопаеми и модерното селско стопанство. 

RTK технологията, използвана от 1Yocto, може във всеки един момент да прецизира местоположение с отклонение от максимум 5 см, докато широко използваните дигитални карти и навигационни системи допускат отклонение в голям диапазон от 4 до 15 метра.

“1Yocto е поредното ни начинание, с което доказваме голямата зависимост на обществени услуги и бизнеса от геоинформационните технологии. В много области на обществения живот и особено в земеделието, точната геолокация е директно свързана с успеха и намаляване на разходите за множество бизнес процеси”, отбеляза Александър Лазаров, главен изпълнителен директор на Mapex. 

Потребителите на 1Yocto ще имат достъп до системата чрез всички видове съществуващи глобални сателитни приемници и всяка област за която е необходимо високопрецизно позициониране. 

“Нашата технологична система е от критична важност в областта на геодезията, земеделието, проектирането, строителството и логистиката, където точността на позиционирането трябва да бъде до сантиметър“, сподели Николай Нестеров, изпълнителен директор на 1Yocto. 

Мрежата на 1Yocto е сертифицирана с оценка за съответствие на GNSS RTK инфраструктурна мрежа според критериите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за определяне на геодезически точки с помощта на глобални навигационни спътникови системи и е сертифицирана от Агенцията по геодезия, картография и кадастър национална система за прецизна сателитна навигация в реално време.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...