вторник, май 7, 2024

С 6 млн. лв. са се увеличили приходите от концесии на морски плажове

Date:

Сподели новината.

„Увеличихме приходите от концесии на морски плажове на почти 19-20 млн. лв., като през миналата година те бяха 13-14 млн. С 50% повишихме събираемостта от наемите от плажове и положителното е, че намаляват нарушенията на техните стопани“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Дарик. Тя не пропусна да спомене, че ведомството е извършило и над 380 проверки това лято.

Ангелкова коментира и предложените през миналата година промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които предвиждат морските плажове д се разделят на четири категории в зависимост от мястото и функциите им. След обособяването в групи ще имаме различни методики за определяне на минималното концесионно възнаграждение и така по различен начин ще се определят цените за чадъри и шезлонги. „Очаквам най-късно до началото на 2018-а да се приемат тези промени и България да има за следващия сезон 4 групи плажове с регламентиран достъп и транспорт до тях“, каза тя.

По отношение на съдбата на „Слънчев бряг” АД, министърът обърна внимание на сложността на казуса, произтичащ от това, че курортът е със смесена собственост – 75% на държавата и 25% на частни миноритарни акционери. „Финализираме финансово-правния анализ какво ще струва на държавата, ако се прехвърлят акциите на дружеството към общината. Трябва да се изплатят акциите на миноритарните собственици, а те не са съгласни и решението няма да бъде взето само от мен. То ще зависи от това колко ще ни струва промяната и дали общината ще е по-добър  стопанин“, посочи Ангелкова. Тя добави, че законът не дели курортите по видове и в тази връзка в Слънчев бряг също има части и за забавление, и за семейна почивка.

Според статистиката, през миналата година тук са пренощували почти 1 млн. туристи, а приходите от туризъм са над 1.2 млрд. лв. Ангелкова поясни, че с промените в Закона за туризма ще се обособи статутът на националните  курорти по отношение на инфраструктура, благоустройство, облик, реклама, обособени зони за забавления, закрити пазари и др.

Николина Ангелкова представи и разработената от министерството  и общините инвестиционна карта на туризма в България, като подчерта, че важен приоритет в работата на ведомството е да се намали административната тежест за бизнеса, включително инвеститорите. Промените в Закона за туризма ще облекчат  процедурите за категоризиране на обектите и ще намалят документи на хартия, които е необходимо да се извеждат. Основните обекти в картата са културно-исторически забележителности, СПА центрове и др. Например за банята във Вършец, която е към  Министерството на здравеопазването, се търси инвеститор.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...