понеделник, май 6, 2024

Полша е най-големият пазар в ЕС на българско вино

Date:

Сподели новината.

Полша е най-големият пазар на българско вино в Европейския съюз. Само за миналата година са изнесени над 70 млн. литра българско вино за Полша. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП) при откриването на българо–полски бизнес форум в София, които се провежда под патронажа на полския министър-председател г-жа Беата Шидло и на българския министър-председател г-н Бойко Борисов.

Освен вино, България реализира на полския пазар още фармацевтични продукти, хранителни стоки, мебели, биозеленчуци и плодове, консерви, електроника, парфюмерийни и козметични продукти, допълни Захариева. Българските компании проявяват интерес към увеличаване на износа на вина и вермути, мото и електрокари, медикаменти, замразени плодове и зеленчуци, билки, бяло саламурено сирене“,каза още тя.

Събитието е възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и частно на бизнес контактите между компаниите, които искат да се развиват и да открият нови партньори и пазарни ниши.

В рамките на събитието стана ясно, че една от полските компании ще открие в страната ни предприятие за преработка на био пчелен мед, както и че полските компании търсят български компании за партньори, подизпълнители и дистрибутори в областта на транспорта, като особено внимание бе обърнато на железопътния транспорт, логистиката, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, иновациите, медицината и медицинските изделия и други.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...