неделя, май 5, 2024

Куба може да купи български кораби

Date:

Сподели новината.

Куба може да закупи кораби и други плавателни съдове, произведени в България. Такава възможност обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба в България. Коментирани са и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар.

“Считам, че между България и Куба съществуват редица начини за взаимноизгодно сътрудничество в много области, в синхрон с членството на България в Европейския съюз и членството на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция”, заяви министърът на икономиката. Той допълни, че се надява в рамките на добрите двустранни отношения да се набележат и реализират конкретни инициативи за увеличаване на взаимната търговия, инвестиции и осъществяването на съвместни проекти в области от общ интерес.

Кубинската страна активно изследва начините за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с България, заяви Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. „Надявам се да постигнем напредък в търговския обмен между двете страни, каквато е и моята цел“, подчерта той.

През първите пет месеца на 2017 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20.47% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1.53 млн. щ.д.

През 2016 г. стойността на износа на кубинската държава е в размер на почти 3.43 млрд. щ.д. Основни експортни стоки на страната са: нефт, никел, медицински продукти, захар, тютюн, риба, цитруси и кафе.

Куба внася основно: петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост. През 2016 г. вноса на страната е в размер на 12.34 млрд. щ.д.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...