петък, май 3, 2024

Изграждат държавно предприятие за тол системата

Date:

Сподели новината.

Агенция “Пътна инфраструктура” започва изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата. Това съобщи пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов.

По думите на инф. Атанасов тол системата е важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата каквито са поддържането и строителството на републиканските пътища да се самофинансира.

Амбицията е това да е първата система, която ще се самофинансира без да се разчита на държавния бюджет.

Припомняме, в събота премиерът Бойко борисов заяви, че след като 2 години не можем да започнем тол системата и на ден губим по 1,5 млн. лв. и ако в понеделник не стартира след 2-годишни “кански усилия”, държавата ще направи тол системата.

 

“Демокрацията е прекрасно нещо, но за съзнателини хора”, каза премиерът

Председателят на УС на АПИ подчерта, че се надява през следващата година тол системата да заработи и да акумулира средства. Очакваните приходи са между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. годишно. В момента приходите от винетки са около 320 млн. лв. и са крайно недостатъчни за поддържането на републиканските пътища.

Средно на денонощие тежкотоварният транзитен трафик е между 8 и 10 хил. камиона, а те рушат най-много пътната мрежа и съответно ще плащат повече, каза инж. Атанасов.

Припомняме, в началото на годината като едно от първите си действия като новоизбран президент Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите.

В профила си във фейсбук Радев информира, че от съобщение на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура” от 29 декември 2016 г. става ясно, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.  Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май обществената поръчка бе възобновена от АПИ, за да бъде прекратена отново само дни по-късно – на 22 май заради подадени на 19 май три жалби.

При обявяване на приоритетите на министерството министър Нанков заяви, че основният приоритет в пътния сектор е максимално бързото въвеждане на тол системата.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...