понеделник, май 6, 2024

Взимат лиценза на “Дунарит”, работниците ще протестират

Date:

Сподели новината.

Работниците от русенския военен завод “Дунарит” ще излязат на протест пред граничния пункт “Дунав мост” утре.

Причината е ново предупреждение за отнемане на лиценза за всички дейности на завода, в който работят 1300 души.  

Русия продължава с обвиненията за български оръжия в Сирия

Алепо пълен с български ракети и боеприпаси

Това е целенасочена атака срещу едно от предприятията във военно-промишления комплекс, което е на печалба, е позицията на синдикатите в завода.
 

Само за миналата година печалбата на “Дунарит” е 29 милиона лева, а в момента предприятието изпълнява договори за 60 милиона долара.

Причината за отнемането на лицензите  е обвинителен акт срещу член на съвета на директорите заради злоупотреби. Поради тази причина ще бъдат отнети позволенията на завода за производство, съхранение и търговия с военно-промишлени изделия.

Властите до момента не дават подробности за разследването, а от синдикатите настояват заводът да не затваря заради него. Те излизат на протест утре от 13ч. на кръговото преди “Дунав мост”.
Източник: ЕПА/БГНЕС

„Целта е една-единствена, запазване работата на фабриката, запазване на работните места на над 1300 работещи в завода Нашата работа е кооперирана, ние даваме работа на поне още три пъти по толкова от други фирми работници и техните семейства. Освен това при нас работят 80 процента млади хора, които също искаме да защитим“, заяви Диана Георгиева от КНСБ.

Изпълнителният директор Кръстю Кръстев обясни пред медиите, че в момента се подготвят материали, за да се обжалва процедурата по отнемане на лиценза. Вчера е изпратено становище на сдружение Българска охранителна индустрия за последиците за военно-промишления комплекс, ако „Дунарит“ спре да работи.

Преди 2 години лицензът на завода за износ на продукцията му за кратко бе отнет заради сигнал на ДАНС, свързан с финансовата сигурност на страната. Заводът беше част и от активите във фалиралата КТБ.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...