сряда, май 1, 2024

Раднево изпревари София по заплати

Date:

Сподели новината.

За второто тримесечие на годината най-високата средна брутна заплата е в Югозападния район на страната благодарение на София, показват данните на Националния статистически институт, а сумата е 2163 лева. Първенец е столицата, а с най-ниски възнаграждения са в област Кюстендил.

На общинско ниво сметките стоят по различен начин. Малки общини с големи работодатели държат първите места. Според последната статистика на Института за пазарна икономика от преди две години на призовото място е Челопеч, а след това се нареждат Козлодуй, Пирдоп и Раднево. Общини с развита добивна промишленост, както и с големи предприятия в енергийния сектор.

 

Най-високите заплати освен в IT сектора, обикновено са там, където промишлеността е напреднала. Ярък пример  за това е Челопеч. Според последната статистика средната брутна заплата там е 2 628.

В селото в Софийска област според последното преброяване живеят едва 1729 души. Но тук е едно от най-големите находища в Европа на медни, златни и пиритни руди.

„Виждаме едни по-високи заплати по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора и Бургас. Не е учудващо, че най-ниски са в областите, в които икономическата дейност е по-ограничена”, твърди пред “Нова телевизия” Зорница Славова, старши икономист ИПИ.

Заплатите от банкомат най-бързо се теглят в Кюстендил. И не защото тук банкоматите са бързи, а защото заплатите са малки, рекордно малки, и това го знаят дори и банкоматите. Средното възнаграждение за второто тримесечие на годината  в областта е 1 126 лв.

Така безработицата тук  е 6,5 на сто, а обявените работни места са едва 140, отчитат от Бюрото по труда. По-голямата част от тях за хора, без висше образование.

Освен Кюстендил на дъното в статистиката по най-ниски заплати са още в областите – Хасково, Благоевград и Видин. Икономисти отчитат още, че заплатите в страната трудно компенсират  инфлацията, а най-фрапантна е разликата в сектор „Здравеопазване”.

„Ако сравним данните виждаме, че само единствено в област София ръстът на заплатите изпреварва макар и с малко инфлацията, но във всички други, най-големи са разликите в Търговище и Разград”, твърди Зорница Славова, старши икономист ИПИ.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...

Мече броди из горите край Ловеч (ВИДЕО)

Кафяво мече беше засечено в района на Априлци, област...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...