събота, май 11, 2024

Близо 3000 чужденци работят по морето ни

Date:

Сподели новината.

Близо 3000 чужденци работят по морските ни курорти. Половината от тях са от Украйна, следват тези от Молдова.

С последните изменения в Закона за трудовата миграция значително се улесни вносът на работна сила за сезонна заетост в рамките на до 90 дни за секторите “Туризъм” и “Селско стопанство”. По настояване на бизнеса и заради липсата на български работници се позволи на кандидатите за работа, които идват от държави извън Европейския съюз да не показват дипломи и документи за квалификация.

“Обикновено хората, които започват работа в тази категория, са млади хора между 19 и 25 години, като преобладават 20-годишни и 22-годишни”, каза в интервю за БНР експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.

“Дори има случаи, в които 17-годишни кандидатстваха, но беше невъзможно, заради българското законодателство. Тези хора са привлечени от факта, че в Украйна има доста територии, които са във военен конфликт и там в момента няма никаква заетост от една страна, от друга страна минималната работна заплата в Украйна от 1 март тази година е 110 евро, а българската, за която те идват е 230 евро”, обясни експертът.

 

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...