четвъртък, май 2, 2024

Нов завод отвори врати в Ямбол

Date:

Сподели новината.

Новата производствена сграда на „Мебели Виденов“ – база „Тунджа“, вече е готова и функционира на пълен капацитет. Проектът е изпълнен от „Главболгарстрой“. Очакванията са новата база да увеличи производствения капацитет с 30% и да открие нови 200 работни места в мебелната компания.

Инж. Петров, бихте ли разказали повече за проекта за производствена база на „Ви Джи Глобал“ в Ямбол и какви бяха предизвикателствата, с които се сблъскахте по време на работата?

– Сградата в Ямбол е бившата тъкачна фабрика „Тунджа“, построена през 60-те години на миналия век. Тя е с площ от 155 декара, от които 52 декара застроена площ. Основното предизвикателство в изпълнението на проекта беше краткият срок, както и преустройството от тъкачна фабрика в завод за мебелно производство.

Започнахме работа през март 2021 г., а възложителят „Ви Джи Глобал“, произвеждащ мебели с марката „Мебели Виденов“, имаше поръчани машини от Италия, които трябваше да пристигнат в края на септември. За тези шест месеца успяхме да реконструираме и рехабилитираме производствените цехове и да изградим всички необходими инсталации, така че да можем да монтираме и подвържем машините и да ги подготвим за работа. Новата фабрика е с обща площ от 155 декара, а застроената площ е около 52 декара. Снимка: "Главболгарстрой" Новата фабрика е с обща площ от 155 декара, а застроената площ е около 52 декара. Снимка: “Главболгарстрой”

По отношение на технологичната част изградихме всички инсталации за мебелно производство. Освен това построихме битов корпус, в който има съблекални, необходими материали за шивачките, тоалетни, столова.

Облагородихме терена от 155 декара, като направихме около 21 хил. кв. м вътрешнозаводски павирани пътища за тежко натоварване и обособихме розови градини с необходимите поливни системи за тях. В производствените и складови площи монтирахме осветителни енергоспестяващи LED тела. Изградихме нова дъждоотводна канализация.

На церемонията по откриването кметът на община Ямбол каза, че новата база е изградена на високо европейско ниво от технологична гледна точка. Какво конкретно означава това?

– Всички инсталации, които направихме, са с европейски материали, всички машини, които „Ви Джи Глобал“ закупиха, също са европейски – италианско и словенско производство. Целият процес на производство вече е напълно автоматизиран. От едната страна на машината влизат материалите за корпусната мебел, например, а от другата страна излизат готови и опаковани шкафчетата за монтаж.

Имаше ли възложителят в лицето на “Мебели Виденов“ специфични изисквания при изграждането на новата производствена база?

– Най-важното им изискване беше да направим почти равна настилка с отклонение от плюс/минус 2 мм. Закупихме от САЩ машина, с която положихме шлайфан бетон, и така отговорихме на това изискване. Новата производствена база на „Мебели Виденов“ в Ямбол беше изградена на мястото на бившия текстилен завод „Тунджа“. Снимка: "Главболгарстрой" Новата производствена база на „Мебели Виденов“ в Ямбол беше изградена на мястото на бившия текстилен завод „Тунджа“. Снимка: “Главболгарстрой”

Как се справихте с предизвикателствата пред строителството миналата година, свързани с повишаването на цените на материалите и суровините и с нарушените вериги за доставка заради пандемията?

– Нашата компания следва линия, при която след сключването на договор с възложител се срещаме с доставчиците си и им даваме достатъчно добър аванс, за да можем да запазим необходимите строителни материали за обекта. Така успяваме да постигнем добра цена и в същото време да си осигурим материалите.

Фактът, че не ни се наложи да чакаме за доставка на материали и оборудване, ни помогна да се справим със строителството в зададените кратки срокове.

Какви са най-новите тенденции при строителството на производствени бази?

– Моите наблюдения показват, че в момента има бум в промишленото производство. Обектите се изграждат основно със сглобяеми стоманобетонни елементи и стоманени конструкции. Това е причината „Главболгарстрой“ да започне изграждането на нов завод край Пазарджик за сглобяеми предварително напрегнати стоманобетонни елементи.

Освен това в работата ни с всеки възложител вече проектираме така, че задължително да има възможност за поставяне на фотоволтаични инсталации на покрива, които макар и не в пълен обем все пак намаляват в известна степен разходите за електроенергия.

Инж. Петър Петров, “Главболгарстрой”
Инж. Петър Петров е ръководител Строителни обекти в “Главболгарстрой” АД. Той отговаря за цялата строителна дейност от проектирането до реализирането на строителните проекти. През годините е работил по реализацията на ключови за “Главболгарстрой” обекти. Бил е ръководител на екипа за изпълнение на строителството по проекта за рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София, ръководил е екипа за проектиране на транспортен възел “Лъвов мост”, ръководил е проекта за рехабилитация на настилките на пристанище Варна Запад в Девня, ръководил е проект за рехабилитация на железопътната инфраструктура Пловдив – Бургас. Работи в “Главболгарстрой” от 2012 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...