неделя, май 19, 2024

Удвоява се мощността на ПАВЕЦ “Чаира”

Date:

Сподели новината.

Ще се увеличи мощността на ПАВЕЦ “Чаира”, намираща се край пазарджишкото село Сестримо, като така ще се осигури удвояване на периода, в който мощността ще може да балансира потреблението на ел енергия.

Това обяви след заседанието на Министерски съвет енергийният министър в оставка Александър Николов.

“ПАВЕЦ “Чаира” е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа, като е и най-значителната регулираща мощност в нашата електроенергийна система. Взетото днес решение относно право на строеж и реализиране на обекта, който е язовир “Яденица”, е много важно. Ще се увеличи обемът на долния резервоар с 9 млн. кубика. По този начин централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа на пълна мощност в продължение на 20 часа, капацитетът ще се увеличи два пъти, и 22 часа работа в помпен режим, като в момента това е 11 часа”, обясни важността на проекта шефът на енергийното ведомство.

След това ПАВЕЦ “Чаира” ще има възможност да изпълнява ролята на авариен резерв за период от 20 часа, като в момента има възможност да прави това за малко над 8 часа.

“От гледна точка на стратегия на България и развитие на зелена и балансирана енергия, не трябва да се забравя, че “Чаира” може да се разглежда като батерийна мощност. Това ще даде възможност много от зелените проекти, входирани в ЕСО, да се случат, като има мощност, която да ги балансира, като така ще има много по-големи възможности да се случат”, подчерта Николов.

Строежът на проекта “Яденица” започва през 1994, като през 2005 е спрян поради липса на финансиране. През 2016-2017 проектът е актуализиран. “Чак сега достигаме до етап, в който може да се приеме, че фактическите стъпки по реализацията на този проект ще подсигурят България да запази позицията си на балансьор на електроенергия в целия регион”, похвали се още той.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия в Черно море, кораб потъна!

Трима души са обявени за изчезнали, след като кораб,...

Трагедия край Пазарджик

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е излетяла...

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Кирил Петков катастрофира тежко, има пострадали

Първа снимка от тежкия пътен инцидент с Кирил Петков. ...