петък, май 3, 2024

Нов проект съединява езерото Вая с Черно море

Date:

Сподели новината.

В Бургас се подготвя нов проект, който ще промени облика на една важна част от градската инфраструктура.

Става въпрос за прокопаването на голям канал, който да съедини с постоянна връзка езерото Вая с Черно море. В момента езерото се свързва със залива с малка ивица вода, която преминава през гребната база и едно от пристанищата на града. Напрактика обаче водата не достига до морето.

В момента се подготвя мащабен проект, койт цели да бъде изграден канал с ширина поне 30 метра, койт да осигури връзката на езерото с морето. Целта е да се осигури по-свободно преминаване на водните обитатели в двата басейна.

{josociallocker}Солеността на морската вода е проблем, който е решим с изграждане на преходници към сладководното езеро. Отделно, това ще осигури и приток на свежа вова в затворено езеро като Вая. Цялата зона може да използвана и за развитие на туризъм. Една от идеята е там да бъде изграден и яхтен порт, заедно с развлекателен парк. Проектът се изготвя от екперти на община Бургас и е още в начална фаза. За него ще се търси най-вероятно европейско финансиране.

Реализацията му ще струва поне 50 милиона лева, които не са по силите и възможностите на местния бюджет. Най-ранния срок за неговото стартиране е през 2019 -2020 година.

Преди няколко десетилетия по време на социалистическото управление също е имало подобни проекти, но те са останали нереализирани.{/josociallocker}

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....