събота, май 4, 2024

50% от републиканските пътища ще попаднат в обхвата на тол системата

Date:

Сподели новината.

Около 50% от републиканските пътища ще бъдат включени в интегрираната тол система, която предстои да бъде въведена в страната. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Никола Нанков, предава репортер на Economic.bg „Системата ще отговаря на всички европейски и световни тенденции. България от държава на опашката ще стане отличник, когато става въпрос за електронно отчитането и таксуването на движението на автомобили по републиканската пътна мрежа“, заяви Нанков.

„С въвеждането на тол системата ще бъде премахната несправедливостта да сме страната с най-евтино таксуване на транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили“, смята регионалният министър. Като аргумент за необходимостта от смяна на сегашната система с винетните стикери, министърът цитира решението на Европейската комисия, според което системата с винетки трябва да отпадне в целия Европейски съюз.

„Стремим се максимално бързо да въведем тол системата, отчитайки теглото на автомобилите и изминатите километри, защото това е най-справедливият метод“, заяви Нанков. По този начин транзитният трафик ще ще вкарва в държавния бюджет съизмерими с другите държави такси за използване, съответно за амортизиране, на инфраструктурата.

Министърът представи статистика за продадените винетни стикери от Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2016 г. Общият брой на стикерите е почти 7 млн., а приходите от това са 326 млн. лв. Най-голям е приходът от годишни винетки за леки автомобили, който възлиза на 177 млн. лв. Приходът от седмичните винетки за леки автомобили е 41 млн. лв., а от дневните винетки за тежкотоворните автомобили е 30 млн. лв.

Според данните на трафик камерите от републиканската мрежа за 2016 г. най-натоварена е отсечката по автомагистрала „Тракия“ между София и Пловдив. От министерството отчитат, че 28 хил. моторни превозни средства пътуват средно на денонощие между двата най-големи града.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...