вторник, май 14, 2024

Вижте защо Бургас е Царят на Черноморието, а Несебър най-голямото откритие на Фердинанд

Date:

Сподели новината.

Рубриката „Ретро Бургазъ” ни връща назад преди 80 години – през май 1937 година. В периодичния печат от този период открихме интересна инициатива – рекламна кампания на черноморските ни курорти. За да илюстрират очарованието им в „Бургазки фаръ”, за пръв път публикуват и снимки, както и кратки текстове, с които посочват предимствата на дадения курорт.

Рекламният слоган на Бургас е „Бургас – Царят на Черно море”. През 30-те градът започва все повече да се развива като туристическа дестинация. В тази посока са и усилията за изместването на жп линията от Солниците до Пристанището, които до онзи момент са минавали по плажната ивица, изчистването и разширяването на дюните, както и укрепването на Морската градина. През 1938 година се изгражда и сградата-символ за този период – Казиното. В рекламната брошура на Бургас от 1937 година попада пристанището, голям параход, който да докаже, че това е и туристически град и няколко запленяващи изгледа към Морската градина.{josociallocker}

В следващите си броеве вестник „Бургазки фър” публикува рекламни карета и на още няколко туристически дестинации.

Рекламният девиз е „Несебър е Бисерът на Черно море”, но се използват и други епитети: „Чуден остров с 40 средновековни църкви”, “Величествен плаж със златно пясъчни дюни”, „Покой, тишина, сред слънце, въздух и море”. Цитира се и сентенцията на Цар Фердинанд: „Това е най-голямото откритие, което направих в България”.За снимка е използван панорамен изглед към полуострова, а в дъното се виждат днешните територии на т.нар. Нов град, които са пусти – земеделски земи без нито една сграда.

Рекламната кампания на „Бургазки фаръ” продължава и със Созопол. „Градът заема едно от първите места между черноморските курорти със разкошен плаж и рядко съчетание на морско-планински климат. Курортистите, освен че ще намерят удобство, евтини квартири и храна, имат възможността да се наслаждават и на рядко красивия морски бряг с приказно красиви сали”, пише в рекламата на древния град Аполония.

Ретро Флагман{/josociallocker}

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...