четвъртък, май 16, 2024

Кое е мястото, близо до Бургас, където се сбъдват желанията

Date:

Сподели новината.

Има едно място в Странджа, за което казват, че отидеш ли там, желанията се сбъдват, мечтите стават реалност. До това място се стига трудно, то е скътано в Странджа планина, в близост е до село Граматиково, в посока Малко Търново,  казва се Индипасха. Осем километра горски път водят до първата указателна табела за тайнственото място. След нея има още 3 км. планинска пътека. Тя води до високо място с импровизирани пейки. И погледнеш ли надолу, дъхът ти секва. Пред очите ти се открива картина на тайнственото място. Светилище, извори, скали, магическо място, опеделено. Място, за което имаш усещането, че е непорочно.

{josociallocker}Индипасха е тракийско оброчище. За него се говорят легенди повече от две хилядолетия. Казват, че тракийските жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето.  Вярва се, че ручеят, който извира от свещената скала, тече с жива вода. Тя връщала зрението на слепите, лекува болежките на болните, дава деца на безплодните…Местните хора твърдят, че водата е най-лековита в неделята след Великден. Затова и по дърветата има оставени дрехи, за да може мястото да изцели недъзите и болките. Други легенди пък разказват, как вечер тук, на това място самовдиви излизат и играят своя танц. До свещеното тракийско оброчище на жриците е скован малък параклис с икони на Света Богородица, където християните палят свещ.

Целегодишно мястото се посещава. Тук не идват само болни, за да се излекуват, тук идват хора и от любопитство, да зърнат мистичното място. Идват и такива, които желаят мечтите им да се сбъднат.{/josociallocker}

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...