вторник, април 30, 2024

Шуменски завод ще работи за БМВ

Date:

Сподели новината.

Производителят на алуминиеви изделия “Алкомет” ще работи за германския автомобилен гигант BMW. Това стана ясно при официалното откриване на новия цех за механична обработка на профили в шуменския завод, в който бяха инвестирани 13.5 млн. лв. Двете компании са подписали 12-годишен договор за доставка на компоненти за електрически коли, като в момента тече прототипно и предсерийно производство, а серийното производство ще започне догодина. За плановете на “Алкомет” да прави части за голям автомобилен производител стана ясно миналата година, но името на партньора се пазеше в тайна.
Инвестиция по инвестиция

Започването на производство за автомобилната индустрия стана възможно след серия от инвестиции в шуменския завод. Преди няколко години компанията вложи около 40 млн. евро в ново оборудване, включително 2500-тонна преса, с която могат да се произвеждат повече специални профили. Цехът за допълнителна механична обработка на профили, който работи от тази година, също е част от тези усилия. Той е оборудван за широка гама от операции като фрезоване, щанцоване и т.н., което позволява на компанията да доставя на клиентите обработени детайли, готови за вграждане. Самият цех е разположен на 4100 кв.м и в момента в него работят 30 души, но плановете са да се наемат още хора. Междувременно миналата година “Алкомет” беше сертифицирана за съответствие със стандарта IATF 16949:2016, който й позволява да работи за всички големи автомобилни компании.
Към автоиндустрията

BMW е само първият от клиентите, към които се стреми компанията, стана ясно при откриването на цеха. “Имаме амбицията да работим и с други производители от автомобилния сектор”, каза председателят на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже. По думите на директора продажби “Пресови продукти” Валерия Колева целта е в следващите години продажбите на автомобилни продукти да достигнат 25% дял поне от пресовото производство, а вероятно и от общото производство на завода. Оборотът на дружеството за 2020 г. е 348 млн. лв.
Реклама

Интересът на компанията към автомобилния сектор е обясним – това е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. От “Алкомет” посочват, че тенденцията към олекотяване на автомобилите налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Брутална полицейска акция скова Търново и Горна Оряховица, пътищата са под блокада

Мащабна полицейска акция се провежда на територията на община...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Временното пристанище на САЩ в Газа ще струва 320 млн. долара

Разходите за изграждането на временно пристанище край Газа за доставка на...