петък, май 17, 2024

Износът расте с високи темпове

Date:

Сподели новината.

Темпът на растеж на българския износ вече се доближава до първите години след кризата, когато експортните компании се възстановяваха с бързи темпове от срива през 2009 г. За първите три месеца на годината продажбите навън надхвърлят 12 млрд. лв., което е невиждана стойност за такъв период от време. Спрямо първите три месеца на 2016 г. Националния статистически институт (НСИ) отчита 14.8% растеж.

В най-голяма степен този растеж се дължи на поскъпването на петрола и на металните суровини в световен мащаб. Това ясно се вижда както от данните за износа по икономически сектори, така и за основните търговски партньори. По-детайлната разбивка показва, че влияние върху общия ръста на износа има и увеличението на обема на продадената извън граница продукция, макр че при нефтопродуктите има лек спад в количествата.

Данните за пазара в Европейския съюз, който е най-важен за България, тъй като в тази посока износителите продават около 60% от продукцията си, показват ръст от 12.32% за трите месеца на 2017 г. При износът за трети страни растежът вече надхвърля 20%.

НСИ дава подробна разбивка за пазара в ЕС с един месец закъснение. Детайли към края на март има само за държавие и продуктите извън Съюза. А те показват добри новини – наред с възстановяването при цените на петролните продукти, има нарастване на стойностния обем и към пазари, към които се продават готови продукти.

Така например към Турция, която е най-големият пазар за български стоки извън ЕС, стойността на продажбите са скочили с близо 20% до 1.04 млрд. лв. Ръстове има към почти всички основни пазари за България извън Евросъюза, с изключение на САЩ и Великобритания. Там спадовете са съответно с  15 и 3.5% на годишна база. Към Китай, за където България изнася основно суровини – главно мед, има скок от 34% до 325 млн. лв. Тройно е нараснал износът към Египет, където са продадени стоки на стойност 305 млн. лв. Африканската държава също е сред големите пазари за българска мед, чиято цена през последните шест месеца е скочила с близо 50%.

Като цяло, на база данните за износа на България към третти страни по сектори се вижда, че стойността на продадените нефтени продукти е скочила с 47% спрямо първите три месеца на 2016 г. Продажбите на различни материали, сред които и рафинираната мед, са се увеличи с 36.2%.

Добрата новина е, че износът на машини и ооборудване продължава да расте – с 6.2% на годишна база. При разнообразните стоки и продукти – с 20.7%, а при групата на напитките и тютюневите изделия – с 15.3%.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...