понеделник, май 6, 2024

30-годишна програма за златодобива в Трън предлагат инвеститорите

Date:

Сподели новината.

 

Бъдещето на Трън е безнадеждно без подобен проект, твърдят от “Евромакс сървисиз” ЕООД, които искат да разработват находище за златодобив в общината.

Всеки значим рудодобивен проект се дели на три основни етапа – проучване, строителство на рудниците и експлоатация.

Във всеки един етап той създава три типа заетост – пряка (служителите на дружеството), непряка (служители на доставчици на продукти и услуги) и предизвикана (служители на бизнеси, които възникват благодарение на това, че първите две групи харчат доходите си), се казва в анализ на компанията.

 

По време на най-дългия етап от проекта – експлоатацията, той ще осигурява 521 работни места в икономиката на община Трън в дългосрочен план (минимум 23 години), 217 от които ще бъдат служители на Евромакс Сървисиз, представят от компанията дългосрочните си разчети. Община Трън се обезлюдява с изключително висок темп, отчитат от Евромакс. За последните 15 години населението е намаляло с 25% и днес едва надхвърля 4000 души, пише в тяхното становище.

 

 

Наличният човешки ресурс в община Трън трудно ще задоволи нуждите на проекта като брой и квалификация на кадрите, твърдят от компанията. Ще се създаде значително увеличение в търсенето на работна ръка, което е предпоставка за позитивна промяна в миграционните процеси в общината и реални шансове за обръщане на дългосрочната тенденция на бързо намаляване на населението, се казва в становището.

 

 

Според тях, проектът за златодобив в Трън ще доведе и до ефекти на национално ниво по отношение на заетостта. През трите етапа на развитието си, той ще генерира съответно 129, 157 и 256 нови работни места във фирми-подизпълнители и в предизвикан бизнес.

 

Постъпленията към националния бюджет ще бъдат около 12.5 млн. лева годишно, обещават от компанията.

От Евромакс заявяват, че наличният човешки и природен ресурс не предполага инвестиции в други производства.

 

От Сдружение “Трън” смятат, че няма достатъчно време за кампания

 

Припомняме, на 11 юни в общината ще се проведе местен референдум дали жителите искат да бъде развиван златодобив в техния район. До решението да се проведе референдум се стигна след като бяха установени невалидни подписи от подписка срещу рудодобивната дейност там.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...