петък, май 3, 2024

Константин Бачийски отново в акция

Date:

Сподели новината.

Съдът даде ход на делото за пътя до летните сараи на Ахмед Доган в парк „Росенец“. То е заведено от собственици на имоти, които са засегнати от приетия на 28 април 2020 година Подробен устройствен план от Общинския съвет в Бургас. Гражданите обжалват това решение на местния парламент и ако успеят да спечелят битката в съда пътят ще остане публична общинска собственост.

По време на заседанието юристите на Общинския съвет и на Общината твърдяха, че жалбите на собствениците са недопустими, защото решението на приемането на ПУП-а така или иначе е било отменено от местния парламент с неговото решение от месец юли 2020 година. Така за тях на практика предмет на делото няма. Не на същото мнение бяха адвокатите на жалбоподателите, както и третата конституирана страна по това дело, а именно компаниите „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“.

Следващото заседание по това дело е насрочено за 17 май. Така все още има реална опасност „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“ да спечелят делото и пътят отново да премине в частни ръце.

Днес на заседанието отново присъства общинският съветник Константин Бачийски, който първи се възпротиви на скандалното решение на местния парламент в Бургас от 28 април миналата година. Оттогава до ден-днешен Бачийски остава твърд в позицията си в защита на обществения интерес по случая с пътя до летните сараи на Доган в парк „Росенец“.

„Моите очаквания бяха, че Община Бургас ако иска да защити интереса, би трябвало да признае жалбата, на базата на която се обжалва ПУП-а. Да се съгласи с нея. Но Община Бургас подходи до някаква степен йезуитски. На другите си дела те не се възползваха от най-важния си коз – да поискат от съда да се произнесе по незаконосъобразност, то тук можеше да признаят претенцията на жалбоподателите. Но в случая те не признаха тази претенция. Базираха се на оттеглянето на решението. Но както бяхме казали и по-рано, още лятото, когато Общинският съвет оттегли това решение, ние казахме, че има оставени пробойни и пропуски, които въпреки опитите ни да запушим, Общинският съвет не ги прие. И така – позовавайки се на него, оставаме във висящо положение за крайния изход – дали пътят ще остане общински, или ще премине в частни ръце. Затова аз не виждам лично Община Бургас да прави всичко възможно да запази този път като общински, въпреки че в публичното пространство, за пред хората се правят едни действия, които казват – ето, ние си оттеглихме решението. Но практически и юридически Община Бургас не дава всичко от себе си.“– коментира Бачийски

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...