понеделник, май 6, 2024

“Стара планина” купи още два винзавода

Date:

Сподели новината.

Публичният холдинг „Стара планина холд“ АД придоби мажоритарен дял в два винпрома и един производител на резервни части за селскостопанска техника. От компанията обявиха, че общо за трите предприятия ще бъдат платени 2.64 млн. лв.

„Стара планина“ е купила 33 492 броя акции от великотърновския „Винпром“ АД срещу 1.953 млн. лв. Всяка акция е с номинал 2 лв., а придобитото количество представлява 95.69% от капитала. Продавач на акциите е „Имоти-С“ АД.

Холдингът е придобил 19 827 броя акции, всяка с номинал 3 лв., представляващи 68.99% от капитала на „Дионисий“ АД, град Никопол, на цена 99.1 хил. лв. Продавач на акциите е “Устрем Холдинг” АД.

„Стара планина холд“ АД закупи и 10 882 дяла, представляващи 80% от капитала на „Устрем“ ООД, на цена 587.6 хил. лв. Продавач на дяловете е “Устрем Холдинг” АД, гр. София, ЕИК 831717584.

Публичният холдинг има намерение да инвестира в модернизацията и развитието на предприятията. С придобиването на новите дъщерни дружества се очаква консолидираните годишни приходи от продажби да достигнат 194 млн. лв.

„Стара планина холд“ АД е записал и притежава също така 25% от капитала на новорегистрираното дружество МЦ “Център за превенция на здравето” ООД. Общият размер на капитала е 10 хил. лв. Медицинският център ще извършва (но не само) ранна диагностика, лечение, рехабилитация и профилактика на заетите лица в предприятията от групата на „Стара планина холд“ АД.

„Винпром“ АД е действащо предприятие с основен предмет на дейност: изкупуване на грозде и плодове за промишлена преработка; производство на оцет и други продукти на винарската промишленост; бутилиране, транспорт и търговия. Работната площадка на предприятието е разположена на площ 38 дка в близост до ЖП гара Велико Търново. Предприятието разполага с две бутилиращи линии с производителност 6000 бутилки на час. Във „Винпром” АД е организирано механизирано палетно обслужване на бутилираната продукция. Дружеството има централна заводска лаборатория и цехови лаборатории за анализи на продукцията.

„Дионисий“ АД е в трайни търговски отношения с „Винпром“ АД. Основната дейност на предприятието е изкупуване на грозде и плодове, които доставя на „Винпром“ АД за производство на оцет.

„Устрем“ ООД е действащо предприятие с предмет на дейност: производство на резервни части за зърнокомбайни, селскостопански машини и нестандартно оборудване; търговска дейност в страната и в чужбина. Производствената база е разположена на площ 35 дка. Предприятието е специализирано в производство на резервни части за руски и немски зърнокомбайни и други селскостопански машини. Разполага с вътрешнозаводски транспорт. Внедрена система за управление на качеството ISO 9001:2008.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...