четвъртък, май 2, 2024

Бачийски с нов силен залп

Date:

Сподели новината.

Нарушенията на законите в казуса със сараите в парк „Росенец“ край Бургас и нарушенията в изборните секции, където гласуват българските изселници в Турция, обслужват един и същ човек и една и съща партия – твърди бургаският общински съветник Константин Бачийски.
Той и негови съмишленици и доброволци се самоорганизираха и както през 2017 год, така и сега, на 4 април 2021 год. общо 120 души се включиха като наблюдатели и членове на секции в Турция, за да предотвратят изборните нарушения в южната ни съседка и да проследят на място спазването на изборните правила.
„Ако през 2017 год. с първата ни мисия изненадахме всички, сега се бяха подготвили. Оказа се, че част от институциите в българската държава вместо да ни подкрепят, работеха срещу нас“ – сподели Бачийски.
Като доказателство за пречките той посочи поредицата от нарушения на изборния кодекс в частта му с попълването на декларацията преди гласуване в чужбина.
Попълването и подписването на декларациите е много важен елемент от честността на вота, защото в Турция българската държава не води списъци по адресна регистрации на гласуващите изселници. Ето защо те могат да гласуват многократно в няколко секции в изборния ден. Единствено декларацията спира тази възможност, защото подписалият носи наказателна отговорност.
Бачийски обяви, че в Турция той и доброволците са установили, че декларациите масово са се попълвали и подписвали извън секциите не от гласуващите лица. Това е в нарушение на Изборния кодекс, който не позволява никаква част от изборните книжа и материали да се раздават предварително, както и забранява да се изнасят извън изборните помещения.
Според нормативната уредба декларацията е част от изборните книжа(даже е неразделна част от изборния списък), между които е и бюлетината за гласуване.
На въпрос към българското консулство в Истанбул защо се позволява да се попълват официални изборни книжа извън изборните секции, от там ми отговориха, че такива са инструкциите, изпратени им от Външно министерство и публикувани на техния сайт. Самото министерство от своя страна е издало такива указания на база писмо от ЦИК – разказва Бачийски.
Проверка от страна на доброволците обаче е установила, че инструкциите са били публикувани на сайта на Външно министерство още на 23 март, а въпросното писмо от ЦИК към министерството е изпратено едва седмица след това на 30 март.
До момента остава неясно кой във Външно министерство е взел това решение, което основно обслужва интересите на гласоподавателите на ДПС в Турция.
След протест от Бачийски и провеждане на редица разговори с представители на държавни институции от Външно министерство са променили инструкциите и по този начин попълването на декларациите вече е възможно единствено в изборните секции.
За изненада на Константин Бачийски и съмишлениците му по обяд в изборния ден ЦИК приема ново решение, с което позволява декларациите да бъдат приемани независимо от това къде са попълнени и подписани от гласоподавателите.
В резултат на това наблюдателите установяват, че едни и същи лица попълват, а в някой случай и подписват декларациите на десетки изселници.
По този начин в значителна степен се елиминира възможността за търсене на наказателна отговорност от лицата, гласували на повече от едно място.
Според Бачийски чрез съдействието на държавния апарат е станало възможно да се нарушат изборните правила в секциите в Турция, където гласовете на изселниците в по-голямата си част са в полза на ДПС.
През април 2020 год. бяхме първите, които се противопоставихме срещу погазването на законите в Росенец. Няколко месеца преди „десанта“ на морския бряг, буквално запалихме искрата по темата, затова и през юли, когато общественото внимание се насочи към този казус, хората изпълниха улиците и площадите в страната в знак на протест.
Сега отново показваме и доказваме, че в изборните секции в Турция при гласуването на българските изселници масово се нарушава Изборния кодекс. Направихме това през 2017 год., повторихме го и сега през 2021, но за съжаление почти всички политически сили си затварят очите и мълчат пред тези безобразия– коментира Бачийски.
Той и сподвижниците му настояват за оставката на 14-те членове на ЦИК, които са гласували за скандалното и незаконно решение, свързано с декларациите.
Причината за това е убедеността им, че българските институции трябва да спазват закона и да работят в ползва на обществото, а не да служат на интересите на кръговете около сараите.
Изобличаването на нарушителите на закона и връщането на нормалността в държавата не е еднократен акт, а кауза, която ще отстояваме докрай, за да предизвикаме исканите от хората промени в България – категоричен е Константин Бачийски.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...