понеделник, май 20, 2024

Износът на България расте с внушителни темпове

Date:

Сподели новината.

Темпът на растеж на Българският износ се увеличава с всеки изминал месец, доближавайки 20-те процента през февруари. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че основен двигател от началото на годината е пазарът извън Европейският съюз. Той обаче е свързан основно с продажбата на нефтопродукти, които през последните шест месеца възстановиха значителна част от загубената си през предходните две години стойност.

Стойността на обема, продаден към трети държави, е нараснала с 27.2% на годишна база през февруари. Към страните членки фирмите са пласирали продукция на стойност 10.6%, което формира общия ръст при експорта от 16.31%. Подобни стойности рядко се виждат през последните пет години, въпреки че за този период износът все пак нарастваше.

 

НСИ предоставя подробна информация за външната търговия на България само с държавите извън ЕС. За страните членки данните за февруари ще бъдат публикувани след месец.

От данните към януари се вижда ясно влиянието на горивата и суровините към растежа на стойностния обем на износа. Експортът на Минерални горива и масла е скочил с 68% спрямо февруари 2016 г. Въпреки покачването при цените на суровините – основно металните – стойностния обем на износа им намалява с 6%.

От данните се вижда, че търговските взаимоотношения с Китай се възстановява, а държавата е основен пазар за българските суровини. Експортът в тази посока расте с над 50% на годишна база. Значително възстановяване има при Гибралтар, но тази дестинация се използва единствено с данъчни цели при търговията с горива.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...