петък, май 3, 2024

650 милиона лева за малкия бизнес

Date:

Сподели новината.

Нова схема на Националния гаранционен фонд (НГФ) ще позволи банките партньори по програмата да отпуснат на малките и средни предприятия кредити в размер над 650 млн. лв. Схемата стартира от началото на април и ще даде възможност на над 2 000 предприятия от всички сектори да кандидатстват за финансиране при облекчени условия, благодарение на гаранция от НГФ, покриваща до 50% от всеки кредит.

По програмата на фонда се кандидатства чрез банките-партньори на институцията – Алианц Банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американска кредитна банка, Обединена Българска Банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, СИБАНК, Ти Би Ай Банк и УниКредит Булбанк.

„Очакваме по новата схема най-активно да се възползват микро и малки предприятия от секторите „Търговия“, „Преработваща промишленост“ и „Селско, горско и рибно стопанство“. Гаранциите са с максимален размер до 1 млн. лв., а търговските банките ще могат да включват кредити в програмата до края на септември 2018 г. До момента финансовите институции са заявили интерес за отпускане на кредити в размер на 650 млн. лв.“, каза днес по време на представянето на новата програма изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров.

Допустими по програмата са само нови заеми към малки и средни предприятия, отпускани както за оборотни, така и за инвестиционни нужди, включително и кредити за реализация на проекти по оперативни програми и ПРСР.
Новата схема е трета поред за собствен риск за дъщерното дружество на ББР и надгражда усилията на институцията да улеснява достъпа до финансиране на МСП при по-добри лихвени нива и облекчени изисквания за обезпечение. По предходните две гаранционни програми на НГФ, действащи в периода април 2014 – април 2017 г., над 2 600 малки и средни компании се възползваха от подкрепата на фонда, като над 50% от тях са микро предприятия с под 10 души персонал. Към 31.12.2016 г. гарантираният кредитен портфейл е в размер на 655 млн. лв., като до крайната дата за включване на кредити – 31.03.2017 г. очакванията са финансирането да достигне 700 млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...