четвъртък, май 2, 2024

Плашещ скок на смъртността в Смолян

Date:

Сподели новината.

„Безспорно можем да кажем, че ситуацията не е под контрол, ситуацията много напомня развоя от есента.“ Това каза пред БНР д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго и научен сътрудник към Българската академия на науките.

„Досега говорим за около 20 хиляди души надвишение в смъртността от това, което е нормално за България“ ( става дума за приблизителния брой на смъртните случаи за миналата година над обичайния според статистиката за страната – бел. ред.), посочи Рангачев. „Това са жертвите на пандемията, най-общо казано.“

Все още нямаме официални данни за смъртността по области от Covid, уточни Рангачев, който е направил детайлен анализ на ситуацията с пандемията по региони.

В области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик увеличаването на броя на смъртните случаи спрямо обичайната смъртност е над 30%, коментира той в предаването „Преди всички“. Един от основните фактори според него е достъпът до адекватни медицински грижи по места.

Ако в София имате около 40 починали повече от обичайното жени в работна възраст, в Благоевградска област този брой е над 100, направи паралел математикът, визирайки работни пространства от типа на шивашките цехове и масовото заразяване там.

Антони Рангачев определи като мит тезата „ходете на работа, ние ще ви лекуваме, като се заразите“.

„Има цели области, в които няма адекватни болнични грижи в България и допускането на масово заразяване е еквивалентно на масово убийство за тия хора. В област Смолян половин процент от населението е изчезнало миналата година вследствие на пандемията. И в момента сме напът да изиграем същото нещо, което направихме есента.“

Относно ваксинационната кампания Рангачев заяви, че е трябвало да се държи пандемията под контрол с колкото се може повече ограничителни мерки, докато се ваксинират масово рисковите групи.

„В момента се налива масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки. Дори с 20 хиляди ваксинирани на ден сме на месеци разстояние от това да постигнем някакъв епидемиологичен ефект.“

Прехвърлянето на тежестта на ваксинационния процес върху личните лекари не е добър ход, смята Антони Рангачев. Това според преподавателя е трябвало да се извърши чрез масови ваксинационни центрове, а логистиката на процеса – да бъде насочена най-вече върху рисковите групи.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...