неделя, май 5, 2024

Синята зона разширява обхвата си в Бургас

Date:

Сподели новината.

Мотивирано от множество искания, подписки и жалби, свързани с проблемите с паркирането в централната градска част на Бургас, в местния парламент ще бъде внесено предложение за въвеждане на платен режим на паркиране в нови три зони, обособили се като свръхнатоварени и с изчерпан капацитет,. Предвижда се те да бъдат със следните граници:

– Ул. „Одрин“, бул. „Сан Стефано“ и ул. „Уилям Гладстон“;

– Бул. „Сан Стефано“, бул. „Стефан Стамболов“, ул. „Дунав“ и бул. „Демокрация“;

– Бул. „Демокрация“, ул. „Копривщица“, ул. „24-ти Черноморски пехотен полк“ и ул. „Константин Величков“.

В допълнение на това се предвижда да бъде въведена мярка, която до момента не е прилагана в платеното паркиране в Бургас, а именно свръхнатоварени участъци от синята зона през летния сезон да преминават в режим зелена зона и обратно. За пилотния проект през 2021 г. се предлагат за включване следните улици:

– Бул. „Демокрация“, между ул. „Войнишка“ и ул. „Цар Симеон I“;

– Ул. „Княз Ал. Батенберг“;

– Ул. „Филип Кутев“;

– Ул. „Антим I“, между ул. „Булаир“ и ул. „Филип Кутев“;

– Ул. „Емил де Лавеле“, между ул. „Булаир“ и ул. „Филип Кутев“;

– Ул. „Славянска“, между ул. „Булаир“ и ул. „Филип Кутев“;

– Ул. „Крали Марко“, между ул. „Булаир“ и ул. „Филип Кутев“;

– Ул. „Морска“, между ул. „Булаир“ и ул. „Филип Кутев“;

– Ул. „Цар Симеон I“, между ул. „Булаир“ и ул. „Княз Ал. Батенберг“;

– Паркинг (бивша Фрегата);

 

Прогресивно и трайно продължава да нараства броят на новорегистрираните автомобили на територията на гр. Бургас. Това автоматично води като последствие необходимостта от осигуряване на възможности за паркиране в границите на населеното място. Осезаемо се чувства тази нужда в централните зони и край Приморски парк, където все още няма въведен режим на паркиране. Тези участъци се натоварват допълнително, създават се предпоставки за задръствания, трудности при шофиране и пътнотранспортни произшествия.

Практиката показва, че в зоните с режим на паркиране нарушенията се свеждат до минимум, а при появата на нарушители се вземат бързи и адекватни мерки,

Предвидената зона с комбиниран режим ще даде възможност за периода от 1 май до 30 септември за всяка текуща година, обособените и изрично посочени участъци да преминават от реда и условията на синя зона в зелена зона. Този режим се предвижда като подходящ вариант за непрекъснато регулиране на участъци, които са натоварени целогодишно и изискват постоянен контрол поради интензивния трафик, ограничените места за паркиране и липсата на друг подходящ начин за организиране на безопасното и непрекъснато ползване на всички елементи от пътното платно в засегнатите участъци.

Разширението на зоната и преминаването от един режим в друг е свързано и с текущата работа по интегрирания градски модел за обновяване и оптимизиране на транспорта, във връзка надграждането на системата от бързи автобусни линии чрез реконструкция и рехабилитация на важни пътни артерии.

Очакванията са да се регулира неправилното паркиране, което до голяма степен ограничава и затруднява движението в изброените райони. По този начин ще се създаде цялостна нова схема и организация на транспортно-комуникационната мрежа в посочените зони от града, като са съобразени заложените нови участъци за паркиране.

Целта на промените е да се използват оптимално възможностите на уличната мрежа за обособяването на регламентирани паркоместа, като това бъде съобразено с новата организация на движение, системата от велоалеи и действащите подробни устройствени планове. Така ще се осигурят условия за безопасно движение не само на автомобили, но и на пешеходци и колоездачи.

За прилагане на новата уредба по отношение въвеждането на новите участъци ще бъдат предвидени средства в бюджета от издръжката на ОП „Транспорт“ в размер на около 20 000 лева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...