неделя, май 19, 2024

Две софийски фирми са избрани да ремонтират резиденция “Бояна”

Date:

Сподели новината.

Обединение с участници софийските фирми “Екса” и “Ф строй груп” са избрани да ремонтират правителствената резиденция “Бояна”. Това става ясно от решение от 10 март, публикувано в страницата на профила на купувача на Министерския съвет (МС). На второ място е класиран един от малкото големи строители, участвал в състезанието – “Главболгарстрой”.

Един от отстранените кандидати обаче сега обжалва решението на МС пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ремонтът е част от подготовката за българското председателство на Съвета за ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Това вероятно е и причината процедурата да протече доста бързо – поръчката беше обявена на 10 януари, оферти се събираха до 6 февруари, а за месец са прегледани и оценени. Обжалването пред КЗК може да забави малко процеса, а ремонтът трябва да бъде готов до 23 ноември 2017 г. според възложението на поръчката.

Състезанието

Обединение “Бояна 2018” с участници “Екса” и “Ф строй груп” е избрано за изпълнител основно заради високата си техническа оценка, където е получило максимален брой точки. На второ място е “Главболгарстрой”, а на трето обединение “Гео Бояна”, в което участват “Геострой”, “Алумина елит 2003”, “Нивел”. Шест от общо 11-те участника са отстранени по различни причини. >

“Главболгарстрой” също са получили максимален брой точки за техническата си оферта, но са предложили цена, почти равна на прогнозната (която е 7.2 млн. лв.) – 7.191 млн. лв. Избраните изпълнители са предложили 6.99 млн. лв. Най-ниската цена е предложило сдружение “Бояна – 2017” с участници “Адванс-2002”, “Ювента – груп”, но тяхната техническа оценка е най-ниската – едва 55 точки.

Кои са победителите

Двете фирми, участници в обединението победител, са софийски фирми. “Ф строй груп” е собственост на Филип Господинов. Дружеството има печалба от 82 хил. лв. за 2015 г. и има опит в обществените поръчки – например през 2016 г. е изпълнило ремонт на сгради на военното министерство в Казанлък за около 1 млн. лв. и реконструкция на четвъртия етаж от сградата на Съдебната палата в столицата за около 300 хил. лв.

Другият участник в обединението – “Екса”, има нетна печалба за 2015 г. от 190 хил. лв. според справка в Търговския регистър. През 2015 г. те са изпълнили около 10 обществени поръчки, включително за ремонт за реставрация и консервация на двореца “Евксиноград” във Варна, за реконструкция, реставрация, консервация и социализация на крепост в Бургас и др. Председател на съвета на директорите е Магдалена Цанова, а изпълнителен директор на дружеството е Константин Пеев.

Обжалването

Обединение “Бояна 2017”, в което влизат “Финанс груп 2013”, “Стройекспрес – НН”, “Мултибилд Инженеринг”, “Етиком” и “КСМ строй”, е подало жалба в КЗК заради отстраняването им от състезанието.

Според доклада на комисията причината за отстраняването е недостатъчно опит на фирмите, а за един от съдружниците – “КСМ строй”, не са представени валидни сертификати. Жалбата е от 20 март, като се очаква КЗК да излезе с решение до няколко седмици.

Преди месец служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов даде заявка, че МРРБ ще съдейства с експертиза за ремонтите, които се случват за председателството – на Националния дворец на културата (НДК) и резиденция “Бояна”. Кратките срокове притискат и изпълнителя на ремонта на НДК – “Галчев инженеринг”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...