четвъртък, май 2, 2024

2500 лева средна заплата в Крумовград

Date:

Сподели новината.

12-те месеца добив на злато на Ада тепе край Крумовград превърнаха „Дънди Прешъс Металс“ (DPM) в лидер в добивната индустрия в България.

Освен постижението на  DPM като обединен бизнес – в Челопеч и Крумовград, новото дружество “Дънди прешъс металс Крумовград” също за първи път се нареди в топ 10 в секторната класация на “Капитал”, като отчете приходи от близо 140 млн. лв. и почти 33 млн. лв. печалба, пише rodopi24.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM) е произвела близо 30% повече злато от дейността си в България през 2020 г. Основната причина за ръста е, че миналата година беше първата, в която рудникът на компанията край Крумовград работи пълни 12 месеца. Увеличение обаче има и в производството на златен концентрат от мината в Челопеч, показват данните на дружеството.

Предварителните резултати сочат, че двете местни дружества на DPM – “Дънди прешъс металс Челопеч” и “Дънди прешъс металс Крумовград”, са добили малко над 298 хил. тр.у. злато под формата на концентрат.

Общо 118.7 хил. тр.у. са произведени от рудника “Ада тепе” край Крумовград, което е над два пъти повече от предходната година. Производството там започна в средата на 2019 г., а пълен капацитет беше достигнат в края на август.

Междувременно, благодарение на златната мина, средната заплата в Крумовград достигна 2500 лева бруто.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...