сряда, май 1, 2024

Много лошо! Новата мутация на коронавируса е по-способна да заразява деца

Date:

Сподели новината.

За разлика от предишни щамове, новият вариант на коронавируса, който бързо се разпространява във Великобритания, носи мутации, способни да направят децата по-податливи на зараза с него, подобно на възрастните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Информирайки репортери за най-новите данни, учени от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG), които проследяват варианта, съобщават, че той бързо се е превърнал в доминиращ щам в южната част на Великобритания и скоро може да направи същото в цялата страна.

“Сега сме по-уверени, че този вариант има

предимство при предаване пред други вариантни форми на вируси, които в момента са налице във Великобритания”, казва Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни болести в Оксфордския университет и председател на NERVTAG.

“Съществува индикация, че този вариант има по-голяма склонност да заразява деца”, отбелязва Нийл Фъргюсън, епидемиолог от лондонския Импириъл колидж и член на NERVTAG. “Все още не сме установили каквато и да е причинно-следствена връзка, но съдим по данните. Ще ни е необходима повече информация, за да видим как той ще се държи занапред”, допълва експертът.

Появата на мутиралия вариант на SARS-CoV-2, който според учените е до 70 процента по-заразен от предишни щамове във Великобритания, подтикна някои държави да затворят своите граници със страната и наложи въвеждането на по-строги локални мерки на много места през коледния период.

Уенди Баркли, друг вирусолог от Импириъл колидж и член на консултативната група, обяснява, че сред мутациите в новия вариант са изменения в начина, по който той прониква в човешките клетки. “Това вероятно означава, че децата са също толкова податливи на този вирус, колкото и възрастните”, казва Баркли.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...

Мече броди из горите край Ловеч (ВИДЕО)

Кафяво мече беше засечено в района на Априлци, област...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...