вторник, април 30, 2024

Гриша Ганчев продаде свои бензиностанции

Date:

Сподели новината.

 

Компании

“Шел България” купува четири бензиностанции на “Литекс комерс”
И досега обектите бяха част от британско-холандската верига, но под наем от над 20 години

“Шел България” купува четири бензиностанции от “Литекс комерс”. Това съобщи пред “Капитал” Камелия Славейкова, изпълнителен директор на “Шел България”, по повод причините за постъпилото в Комисията за защита на конкуренцията искане за произнасяне по предстояща концентрация.

Бензиностанциите са собственост на “Литекс комерс”, дружество на Гриша Ганчев, а обектите и в момента са част от мрежата на Shell и се оперират от дружеството под наем от повече от 20 години. Цената на сделката е търговска тайна, отговориха от дружеството, но според източници от пазара може да става въпрос за 2.5 – 3 млн. евро на обект. Отделно от сектора коментираха, че два от обектите са в София – в Подуяне и на бул. “Сливница”.
В началото беше Литекс

През далечната 1998 г. “Шел” получи от “Литекс комерс” 31 обекта под наем. По това време “Литекс” е собственик на най-голямата частна верига бензиностанции в България. Тогава българското поделение на холандския доставчик на горива подписа споразумение за право на ползването им за срок от 25 години.
Реклама

Преди пет години Гриша Ганчев си върна владението на седем от тях, като сделката също мина през КЗК. Обяснението беше, че въпросните обекти не са рентабилни поради локацията им, и дори придобиващото ги дружество няма да ги използва. Според източници от пазара преди настоящото прехвърляне останалите под наем бензиностанции на “Литекс комерс” в мрежата на Shell са 17.

“Към момента под марката Shell в страната работят общо 103 търговски комплекса, от които 82 извършват продажби от името и за сметка на “Шел България”, а останалите 21 обекта работят на франчайз. На практика за клиента няма разлика, тъй като всички тези обекти спазват високите изисквания и стандарти, произтичащи от марката Shell. Компанията Shell цели устойчиво развитие на българския пазар, обясниха от “Шел България”.

През последните няколко години Гриша Ганчев контролира друга голяма верига – “Петрол”.

Кои са “Шел”

Приходите на компанията за изминалата 2019 г. са 498 млн. лв. Макар и не сред най-потърпевшите пандемията се отрази и на бизнеса с горива.

“Търговията с горива като гарант за функционирането на икономиката и придвижването на гражданите и бизнеса продължи своята дейност по време на COVID-19 кризата, но е един от бизнесите, които бяха сериозно засегнати от нея, особено през периода март – май 2020 г.”, казва Славейкова.

“През този период поради ограниченията за пътуване продажбите в търговските комплекси Shell спаднаха драстично, но впоследствие ситуацията постепенно започна да се подобрява. Независимо от това понастоящем продажбите все още не са достигнали нивата си отпреди пандемията”, продължава тя.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Брутална полицейска акция скова Търново и Горна Оряховица, пътищата са под блокада

Мащабна полицейска акция се провежда на територията на община...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Временното пристанище на САЩ в Газа ще струва 320 млн. долара

Разходите за изграждането на временно пристанище край Газа за доставка на...