събота, април 27, 2024

Ново 20: От коронавируса се затъпява, предизвиква и делириум

Date:

Сподели новината.

Лекарите в САЩ са установили, че около 24% от хората, които са прекарали най-тежките форми на коронавирусна инфекция, развиват пристъпи на делириум – объркване и треска – и психически смущения. При някои пациенти подобни симптоми продължават няколко месеца след възстановяването, пишат учените в статия, публикувана от електронната научна библиотека medRxiv, предава TACC, цитирана от “Фокус”.

“Сред пациентите с коронавирусна инфекция, които са приети в реанимация, делириумът е един от най-честите симптоми. Нашите наблюдения показват, че около 24% от тях го развиват след възстановяване. А в някои случаи делириумът се появява дори два месеца след изписването от болници “, пишат изследователите.

Поради факта, че коронавирусът на SARS-CoV-2 навлиза в тялото, човек може да загуби обонянието си или да започне да разпознава вкуса на храната по-лошо. Първите наблюдения на пациенти в Европа показват, че почти всички пациенти с COVID-19 са имали подобни проблеми.

Учените наскоро откриха възможната причина за това явление. Те открили, че вирусът използва обонятелни рецептори в носната лигавица на човека като един вид „портал“ за проникване в мозъка и разпространение през нервната система. Наскоро британски учени разкриха, че поради COVID-19 болните могат да намалят умствените си способности. Това важи особено за способността им да разпознават значението на думите и изреченията.

Коронавирусна треска

Американски лекари, водени от доцентa в Университета на Мичиган в Ан Арбър (САЩ) Филип Влисайдс установиха, че COVID-19 може да има друг дългосрочен ефект, който засяга функционирането на мозъка. По време на своите изследвания те са наблюдавали здравето на 150 пациенти с много тежки форми на коронавирусна инфекция.

Учените са забелязали, че по-голямата част от тези пациенти, около 70%, докато са в реанимация, са претърпели няколко атаки на делириум – психично разстройство, при което у пациентите се помрачава съзнанието, намалява се вниманието, възприятието и мисленето. Лекарите не могат да подобрят или стабилизират състоянието на една трета от тях, докато не се възстановят. При много пациенти лекарите регистрират не само делириум, но и нарушения на умствената острота и паметта.

Допълнителни наблюдения показват, че много от тези симптоми се запазват дори след изчезването на вируса от тялото на пациента. Около 23% от тях са страдали от деменция и други сериозни психични увреждания, а 24% са имали повтарящи се пристъпи на делириум.

Учените предполагат, че тези проблеми са се появили поради факта, че коронавирусната инфекция нарушава функционирането на мозъчните съдове. В резултат на това в работата на мозъка се наблюдават сериозни смущения, включително деменция и делириум. По-нататъшното проучване на това явление, според учените, ще помогне да се разбере как да се предпази мозъка на най-уязвимите популации от такива дългосрочни последици от коронавирусната инфекция.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Starlink може да стане независима компания

Дocтaвчиĸът нa caтeлитeн интepнeт Ѕtаrlіnk e eдин oт ycпeшнитe...

Чиcтaтa eнepгия пpeдизвиĸвa… peĸopднa cдeлĸa в минния ceĸтop

Aвcтpaлийcĸият минeн гигaнт ВНР e нaпpaвил oфepтa зa бpитaнcĸия...

Зa дa зaмeни внoca нa pycĸи пeтpoл, Чexия щe пpaви дocтaвĸи oт дpyги 20 cтpaни

Cлeд paзшиpявaнe нa ĸaпaцитeтa нa тpaнcaлпийcĸия нeфтoпpoвoд ТАL, пpeз...

Изграждат две нови метростанции в столичния квартал “Люлин”

Планирано е изграждането на две нови метростанции в столичния...