вторник, април 30, 2024

Фирма от Вълчедръм е лидер по печалби и заплати в сектора си

Date:

Сподели новината.

Миналата година се оказа рекордна за българското селско стопанство, като най-доволни останаха производителите на пшеница, царевица и слънчоглед. Това очаквано се отрази положително на приходите и печалбите на най-големите зърнопроизводители.

Класацията на топ 20 в сектора за 2019 г. показва, че лидерите през последните години запазват позициите си. Това не е изненада, защото през последното десетилетие важен фактор за ръста са милиардите евро субсидии, които секторът получава за отглеждане на зърнените култури. А най-голям дял от тях получават и най-големите компании.

Според данни на земеделското министерството реколтата от пшеница през миналата година е достигнала 6.16 млн. тона при среден добив 515 кг от декар, което е ръст над 6% спрямо предходната година. При слънчогледа реколтата се е запазила на сходно с предната година ниво – 1.92 млн. тона, а при царевицата произведеното количество е достигнало 3.99 млн. тона, или с 13% повече спрямо година по-рано.

Данните за износа показват рекорд при царевицата – в стойност продажбите зад граница скачат с 82% до над 800 млн. лв., като дори малко по-силен е резултатът при количествата – увеличение с 86%. От години най-експортната категория е пшеницата, при която също има ръст, но по-умерен – 15% до 1.7 млрд. лв.

Положителен ефект през миналата година оказа ръстът на цените на международните пазари, което е довело до поскъпване и на българската продукция с около 10-15% при различните култури.

 

Както вече стана ясно, най-големите производители на зърно запазват позициите си, още повече че 2019 г. беше твърде успешна за сектора. За втора година лидер в класацията топ 20 е производителят на зърно “Златия агро” от Вълчедръм. Компанията е увеличила приходите си с 31.5% през миналата година и те са достигнали 88.57 млн. лв. Печалбата на дружеството, което е най-големият зърнопроизводител в Северозападна България, е нараснала по-малко – от 11.58 млн. на 12.21 млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Брутална полицейска акция скова Търново и Горна Оряховица, пътищата са под блокада

Мащабна полицейска акция се провежда на територията на община...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Временното пристанище на САЩ в Газа ще струва 320 млн. долара

Разходите за изграждането на временно пристанище край Газа за доставка на...