събота, май 18, 2024

Гриша Ганчев дължи над 200 милиона лева на КТБ

Date:

Сподели новината.

Синдиците на обявената в несъстоятелност „Корпоративна търговска банка“ (КТБ), съобщиха, че е изготвен списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения и които затрудняват събирането на задълженията, съобщи “Инвестор.БГ”.

Докладът идва след като от няколко партии отправиха критики към работата на синдиците на КТБ за липсата на прозрачност и отчетност в действията им.

От документа става ясно, че по данни от Търговския регистър по партидите на някои от длъжниците на КТБ се заявяват за вписване промени в собствеността на дружествата, промени на управителните им органи, както и се учредяват нови обезпечения върху активи на длъжниците в полза на трети лица.

От справки в Имотния регистър пък се установяват разпореждания или обременяване с вещни тежести на активи на длъжниците на КТБ.

Анализът на синдиците на фалиралата банка показва движението на някои съществени активи на 17 длъжници, както и конкретните им действия по отношение на такива активи.

Сред фирмите, които са опитали различни трикове срещу принудително изпълнение върху активите и за попълване на масата на несъстоятелността, както и крайния контрол върху дружествата длъжници, са дружествата от групата „Петрол“.  Те са свързани с българския бизнесмен Гриша Ганчев.По-конкретно – „Нафтекс Петрол” ЕООД, който е длъжник на КТБ по 3 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 140 млн. лева (за част от дълга солидарни длъжници са „Елит Петрол“ АД и „Варна Сторидж“ ЕООД) и „Арвен” АД, който е длъжник на КТБ по договор за банков кредит за сумата от около 53 млн. щ. долара (по дълга поръчители са „Нафтекс Петрол” ЕООД и „Елит Петрол” АД, а заложен длъжник е „Петрол Транс Експрес” ЕООД).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...