четвъртък, май 9, 2024

Стела Балтова: Работим за нормалното протичане на Летен сезон 2017

Date:

Сподели новината.

На концесия до сега са отдадени 49 морски плажа

Една от основните цели в работата на министъра на туризма Стела Балтова (в средата) е осигуряваното на нормалното протичане на Лято 2017. Това стана ясно по време на първата й пресконференция, на която тя представи приоритетите в рамките на мандата на служебното правителство и състава на политическия си кабинет. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева (вляво на снимката) запазва поста си, а началник на кабинета е Биляна Райчинова.

За мен е важно нормалното протичане на предстоящия летен сезон и ще работим в посока намаляване броя на неохраняемите плажове, подчерта министърът. Към момента са отдадени на концесия 49 морски плажа. По пет предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби – „Поморие-централен“, „Бургас-север“ и „Къмпинг „Нестинарка“. За шест морски ивици няма да могат да бъдат проведени процедури за концесии, а вероятно ще се върви към подготовката на търгове за отдаване под наем. Става въпрос за ивиците „Кранево-централен“, „Варна-централен“, „Къмпинг Юг“, „Св. Влас-болница“, „Ахтопол-север“, „Росенец-север“.

Министър Балтова очерта два основни приоритета в дейността на ведомството – подобряване качеството на административното обслужване в туризма и националната туристическа реклама и международно сътрудничество. Сред другите задачи тя посочи работата по системата за единна туристическа информация, като напомни, че за нея има отворена обществена поръчка, която се обжалва в КЗК и изтъкна, че тя е важна за изсветляване на сивия сектор в бранша. 

В рамките на правомощията на служебния министър ще се работи и по промените в Закона за туризма, които се отнасят до предложението за въвеждане на гаранционен фонд паралелно със застраховането. Тя съобщи, че на среща с бизнеса е било постигнато съгласие през следващите няколко месеца да се търси балансирано решение по този въпрос, което впоследствие да се предложи за промени в закона.

Спазвайки поставения от служебния премиер Огнян Герджиков срок, в началото на следващата седмица ще е готов анализ на обществените поръчки в рамките ведомството, уточни министър Балтова. Тя съобщи още, че до две седмици ще бъде свикан междуведомствен съвет за кадрите в туризма. Подобряването на качеството на туристическата услуга е изключително важно за сектора, като за целта трябват професионално подготвени кадри, каза още министър Балтова. Тя си е поставила за цел успешното изпълнение на националната туристическа реклама и представянето на България на предстоящите най-големи международни туристически изложения – ITB в Берлин, две в Москва и едно в Киев.

economic.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....