вторник, април 30, 2024

Тъща подари бутилка ракия на зет си край Ловеч

Date:

Сподели новината.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе гост на весел празник в село Горан – първият Специален ден на „приведения зет“.

Мислехме го за началото на годината, но го отложихме поради извънредната епидемична обстановка, обясни кметският наместник Петко Петков. Той поясни, че в селото има 24 „приведени“ зетьове, той също е един от тях, но предпочита да им викат „поканени“.

Още в началото на събитието присъстващите видяха рядко срещана гледка – зет докара тъщата до трапезата с количка, като тя му носеше бутилката с ракия. Веселието продължи в този дух.

В своето поздравление кметът Корнелия Маринова подчерта, че в общината този празник има свои традиции. Преди няколко години в Горно Павликене го възобновиха, а доста по-рано ловешкото дружество „Къщовник“ написва правилник на завряния зет. Издават и книжката „Синеоко зетче / Зетчето на баба“ с автор Стефко Бабин. В правилата пишело например, че завряният зет трябва да предава на жена си цялата заплата не по-късно от четири часа от получаването.

„Предполагам, че това правило ще разхубави още повече Горан“, пошегува се кметът и добави, че щом има толкова зетьове, очевидно има и хубави моми.

Корнелия Маринова похвали работата на новия кметски наместник Петко Петков и секретаря на НЧ „Христо Ботев-1927г.” Елеонора Тодорова, подчерта, че тук е и предишният наместник Надежда Петкова, което е добре. Община Ловеч ще ви подкрепя във всяка хубава и полезна инициатива, каза още кметът.

Да си зет в Горан, е въпрос на чест, отговорност и късмет – изтъква девизът на празника. В хумористичната програма имаше полагане на клетва от най-младия зет пред най-стария, поименна проверка дали съставът е налице, припомняне на правилата, както и специални подаръци за зетьовите – готварски престилки, щипки и прах за пране, легени и черпаци. Празникът привърши с танци и народни хора.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Брутална полицейска акция скова Търново и Горна Оряховица, пътищата са под блокада

Мащабна полицейска акция се провежда на територията на община...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Временното пристанище на САЩ в Газа ще струва 320 млн. долара

Разходите за изграждането на временно пристанище край Газа за доставка на...