четвъртък, май 2, 2024

Надминахме 20-годишен рекорд по потребление на ток

Date:

Сподели новината.

През последните два дни е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на електроенергийната ни система, но тя е стабилна и работи добре. Ниските температури на 9 и 10 януари са довели до по-голямо потребление на ток и природен газ. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

„Към момента не се налага да спираме износа на електроенергия, нито ще се наложи режим на тока. Най-голям дял в производството на електрическа енергия във вчерашния пиков ден и към настоящия момент – товарът в системата е над 7000 МВт, най-голям е дялът на кондензационните централи – приблизително 47-48%. Всички мощности работеха на 100%“, отчете Петрова.

Според енергийният министър е имало проблем с активирането на т.нар. студен резерв на два от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, които произвеждат 550 мегавата електроенергия. Причината е замръзване на въглищата. Това е накарало ръководството на българският Елекроенергиен системен оператор (ЕСО) да поиска помощ от Румъния, но е получен отказ, защото северната си съседка също е била затрудена от върховото потребление.

По отношение на доставките на природен газ вчера също е отбелязан рекорд в потреблението. „Вчерашното количество потребен природен газ надхвърли 16 млн. куб.м. Това е нещо, което не се е случвало от години. Доставките на природен газ за страната са нормални и ритмични“, каза Петкова и допълни, че това, което заявяваме като количества, се доставя от нашия доставчик.

“Булгаргаз” е в състояние и ще задоволи всички потребности от природен газ както за индустриалните потребители, така и за газоразпределителните дружества”, обясни тя. “Българските граждани трябва да бъдат спокойни, осигурени са доставките. В подземното газово хранилище в Чирен са налице над 340 млн. куб. м. газ, което гарантира сигурността на подаването на газ”, коментира Теменужка Петкова.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...