неделя, май 19, 2024

Ще пламне ли Ямбол с коронавируса?

Date:

Сподели новината.

 

Не ходете по заведения, пазете се. С този призив излезе кметът на Ямбол Валентин Ревански заради зачестилите случаи на заболелите и с коронавируса Covid-19 жители на общината. “Както знаете, част от противоепидемичните мерки в страната са отменени. Посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени условия, са разрешени. Въпреки това си позволявам да се обърна към собствениците на такива обекти в град Ямбол, ако могат, да НЕ ги отварят към този момент, а гражданите да се въздържат от тяхното посещаване. Работете тогава, когато пандемията премине!”, каза кметът.

Той допълни, че не иска да плаши никого, но установените случаи на заразени с КОВИД-19 не са само в кв. „Райна Княгиня“. “Единични засега случаи на заразени жители на Ямбол има и в други части на града. Моля гражданите да се отнасят отговорно към ситуацията, да носят предпазни маски, да спазват необходимата физическа дистанция и при възможност да останат у дома, въпреки хубавото време навън”, каза още кметът.

Заповедта за жителите на кв. „Райна Княгиня“ е ясна и категорична. Преминаването през контролно-пропускателни пунктове се осъществява единствено в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини или за връщане на постоянен адрес. Служба СПООР и Общинска полиция ще следят в широк периметър и за заобикалянето на определените контролно-пропускателни пунктове. До овладяване на ситуацията, ако жители на квартал „Райна Княгиня“ бъдат засечени в други части на града по причини, различни от посочените, служба СПООР ще налага съответните санкции, в рамките на правомощията, с които разполагат. Пълен списък с техните имена ще бъде предоставен на социалните служби с настояване тези лица да бъдат лишени от социални придобивки, каза Ревански.

В част от предприятията на територията на град Ямбол работят служители, които живеят на улици, за които са наложени ограничителни мерки. Както аз, така и областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, сме разговаряли с ръководителите на съответните фирми и имаме уверението им, че техните работниците ще останат у дома. Въпреки това има предприятия, които задължават тези служители да бъдат на работните си места. По мое мнение проверката на здравословното състояние на работещите е задължителна преди влизането им на територията на предприятието. Препоръчително е използването на бързи тестове за КОВИД – 19 за запазване здравето на всички останали служители, каза още кметът

Ситуацията в Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Пантелеймон“ също е много тревожна. Персоналът не е достатъчен, затова ще бъда безкрайно благодарен, ако има медици от страната, които биха желали да помогнат на техните колеги в този труден момент, допълни управникът.

Той е категоричен, че гражданите на Ямбол трябва да осъзнаят сериозността на ситуацията. От поведението на всички нас, от общата ни воля зависи излизането от тази криза.

Паниката е излишна, но отговорното поведение е задължително! Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Като кмет и човек Ви моля: пазете себе си и хората около вас!, заяви още кметът.

Той допълни, че чака допълнителни указания от Националния оперативен щаб, държавните институции или от РЗИ Ямбол.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Драматичен инцидент: Тираджийка висна от голяма височина над река, попадна в капан!

В интернет се появи видео от епична катастрофа на...

Тираджия лети като обезумял в село край Враца! Помете къща, дървета и стълбове

Тир е съборил пътен знак за пешеходна пътека, 3...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...

Бургас потъна в скръб! Тежък удар за града

Д-р Красен Генев от Бургас, специалист вътрешни болести, е...