вторник, май 7, 2024

Лекари отказват да работят във Видин

Date:

Сподели новината.

Лекари от страната няма да бъдат пренасочвани към болницата във Видин, показа проверка на kmeta.bg. Такива молби е имало към медиците от Пазарджик и Враца, но те са отказали, обясниха пред сайта ни от местните РЗИ-та. Здравният министър Кирил Ананиев е отправил молби и към други свои колеги, но към момента няма резултат. Припомняме, че болницата в Белоградчик също отказа да приема пациенти с коронавирус още миналия месец, а заболелите от общината се пренасочват към Видин. Болницата в Кула пък е закрита още преди години и всички пациенти от областта се пренасочват също в крайдунавския град.

Заради отказа на медици от Враца да пътуват и помагат на колегите си във Видин, 7 пациенти от дома в село Гара Орешец преди седмица бяха транспортирани в областната болница в града под Околчица. Мярката срещна бурно неодобрение от обществото, тъй като областта до момента бе слабо засегната от заразата. Ден след пристигнето на инфектираните, възрастен мъж с деменция успя да избяга от инфекциозното отделение в МБАЛ “Христо Ботев”, което бе поставено под карантина. За щастие, беглецът бе открит и върнат обратно, преди да направи дълга разходка в града. Преди ден друг от заболелите с К-19, настанени в града, почина във врачанската болница.

Инфекциозното отделение във Видин не функционира от 15 години, а такова беше направено за няколко часа при първите случаи на COVID-19 в старата сграда на отделението. При търсенето на специалисти и доброволци за работа в болницата във Видин не се появява все още никой. След преструктурирането, пациентите с коронавирус се лекуват от специалисти по уши-нос-гърло, дерматология, офталмология.

В видинската болница “Св. Петка” работят 450 души, от които 360 медицински персонал. Около 10% от тях вече са дали положителни проби за COVID-19. Най-много има в отделенията по неврология, кардиология, спешно и вътрешно отделение. Обмисля се преструктуриране на отделенията заради липсата на медицински персонал.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ад край Чирпан! Колите се движат с 15-20 км.ч.

Трафикът по магистралите в България е много тежък. Сега...

Гергьовден е

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е...

Благоевград скърби! Почина популярна бизнесдама

На 63-годишна възраст, след кратко боледуване, почина бизнесдамата Благородна...

Извънредна новина за полицая, катастрофирал пиян в Търново! Ето какво го застигна

Ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново...