събота, май 4, 2024

Българската икономика най-после се задвижи

Date:

Сподели новината.

Експортът и потреблението успяха да задвижат ръст на брутния вътрешен продукт с 3,2% на годишна база през третото тримесечие на 2016 г. Това показват данните от редовния месечен икономически обзор на Райфайзенбанк България.

Външното търсене е важен мотор на растежа през този период, за разлика от третото тримесечие на 2015 г. Нетният експорт допринася с 2.6 процентни пункта за динамиката на БВП, а вътрешното търсене – с 0.8 пр.п.

От страна на предлагането, през третото тримесечие най-солиден принос за растежа имат услугите (1.3 пр.п.), следвани от селското стопанство (0.5 пр.п.) и индустрията (0.4 пр.п.). Добивната и преработващата промишленост (в т.ч. производството и разпределението на електроенергия, газ и вода) допринасят много по-съществено (0.4 пр.п.), отколкото строителството, което не регистрира принос (0.0 пр.п.).

„Очаквано в сектора на услугите водещ принос имаха търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0.5 пр.п.), и операциите с недвижими имоти (0.5 пр.п.). Те бяха следвани от създаването и разпространението на информация (0.1 пр.п.) и финансовите и застрахователните дейности (0.1 пр.п.). Тази ситуация отразява случилото се в сектора на услугите през третото тримесечие – активен туристически сезон, засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, стимулирани от ниските лихви по депозити и кредити, както и от растящите работни заплати и възнаграждения”, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

В края на октомври 2016 г. държавният бюджет регистрира излишък от 3.4 млрд. лв., докато към същия период на 2015 г. излишъкът беше в размер на 63.9 млн. лв.

Приходите и помощите, събрани от държавата за първите десет месеца на 2016 г., възлизат на 28.3 млрд. лв. (6.6% ръст на годишна база), а разходите – на 24.9 млрд. лв. (6.1% спад).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...