сряда, май 1, 2024

Експерт с неприятна новина за шофьорите

Date:

Сподели новината.

Не бива да се очаква сериозен спад в цените на бензина и да се правят паралели с 20-30 години назад във времето. Това каза Руслан Стефанов от икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, пред БНР.

Той коментира тенденциите на падане на цените и глобално свиване на потреблението заради коронавируса.

“Не можем да очакваме, че когато петролът достигне до нива от началото на 90 години, то и цените на бензиностанциите ще се върнат към тези нива”, каза той и прогнозира, че не предстои успокояване на цените в краткосрочен план.

Най-големите печеливши от сегашната ситуация са страните от Азия, при които възстановяването на икономиката тръгва най-рано и имат възможност да ползват евтин ресурс. Страните от Африка и Южна Америка ще бъдат по-затруднени, посочи Стефанов.

“За Европа това е глътка въздух, макар в много неподходящ момент. Като нетен вносител на енергия България също ще има изгода от това намаление на цените. Икономиката не може да се възползва от това в момента, тъй като на практика не работи и няма търсене поради пандемията с коронавируса”, отбеляза експертът.

С “перфектната буря” на Covid-19 и спада в търсенето на петрол има много малка вероятност да се успокоят пазарите, поне докато трае изключително голямата несигурност, заяви Руслан Стефанов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...

Мече броди из горите край Ловеч (ВИДЕО)

Кафяво мече беше засечено в района на Априлци, област...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...